Titta, Borg spelar Kungens kanna

avStefan Holm

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Leo Borg är vidare i Kungens kanna.

Tennislegendaren Björn Borg var bara 14 år när han 1970 tog sig till final i Kungens kanna.

I dag debuterade sonen Leo i samma turnering.

13-åringen, som slog en fransman i öppningsmatchen, toppar Sverige-rankningen och spås en lysande framtid.

– Jag siktar på att bli bäst i världen!

Ni kanske minns tv-bilderna. Björn Borg hade precis förlorat finalen i anrika Kungens kanna, som fram till 2007 var en seniorturnering, och blev intervjuad i Sportspegeln.

Den unge Södertälje-killen räckte inte till mot den sju år äldre Magnus Feldt (8–6, 4–6, 3–6 ) och fick anstränga sig för att dölja sin besvikelse.

– Han var mycket starkare, konstaterade Björn Borg motvilligt.

Världsetta i 109 veckor

Björn Borg var en talang utöver det vanliga och skulle bli en av de största tennisspelarna genom alla tider. När han summerade karriären hade han varit världsetta i 109 veckor och vunnit elva Grand Slam-titlar, varav fem raka i Wimbledon 1976–1980.

Dessutom vann han, vilket inte är att förglömma, Kungens kanna 1971. 46 år senare är det hans son, Leo, som visar upp sig för publiken i Kungliga tennishallen.

Bäst i Sverige

Han toppar Sverige-rankingen i sin åldersgrupp, pojkar födda 2003, och är niondeseedad i Kungens kanna, som numera ingår i juniorernas Europatour. Leo, som i den kommande dramafilmen ”Borg” spelar sin far i unga dagar, ställdes mot fransmannen Antoni Fabre och vann sin öppningsmatch.

Ett break till 3–2 i första set fick nervknutarna att lossna. Leo tappade dock både spelet och humöret i andra set men tog sig samman och kunde vinna med 6–2, 4–6, 6–0 inför pappa Björn och mamma Patricia.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

Leo Borg