’Har längtat så efter det’

Ekström kan bli mästare igen – efter tio års väntan

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Den 21 oktober 2007 vann Mattias Ekström sin ­andra titel i DTM.

Sedan dess har han ­varit utan.

Men i dag har han ­chansen igen – efter ­exakt tio år kan han bli mästare för tredje gången.

– Jag har längtat så ­efter det, säger han.

Svensken är näst intill ett inventarium i DTM. Han debuterade i det prestigefyllda tyska standardvagnsmästerskapet 2001, vann sin första titel 2004 och sin andra 2007.

Sedan dess har han fortsatt att jaga vinster – men trots en VM-titel i rallycross 2016 har han under tio års tid fått se på när ­andra lyfter bucklan i DTM.

Men i eftermiddag kan det vara han själv som står där med en titel – på dagen tio år efter det att han vann den senaste.

”Ska vara perfekt”

– Jag har längtat så efter det, även om längtan kanske var störst de första fem åren. Ibland har jag trott att jag aldrig skulle få någon mer chans, men i år har förutsättningarna funnits där och nu finns chansen att jag ska få lyfta den stora bucklan igen, säger 39-åringen till Sportbladet.

– Vissa saker har jag ­blivit bättre på med åren, men jag har blivit betydligt sämre på att köra dåliga ­bilar. Jag vill att allt ska ­vara perfekt.

Han leder mästerskapet med 21 poäng, men en ­seger och en pole position ger 28 – därför behöver svensken ha 29 poängs ­försprång på närmsta konkurrent för att säkra titeln i eftermiddag.

– 21 poäng kan låta mycket, men det är inte så mycket egentligen.

Förra helgen togs straffvikterna bort och ditt stall, Audi, dominerade. Varför?

– Jag tror att det var lite falsk marknadsföring, det var svårt att få däcken att fungera optimalt. Nu väntar Hockenheim och det är en helt annan bana och då kan förhållandena vara ­annorlunda.

Rene Rast, tvåan i ­mästerskapet kör också för Audi, får ni verkligen kämpa om segern?

– I kvalet kör vi båda så fort vi kan och i racet får vi göra det så länge vi lämnar boxningshandskarna hemma. Den som är snabbast har förkörsrätt. Det gäller att hålla tyst och gasa.

Fullt fokus på finalen

Lägger du av om du ­vinner titeln?

– Det är fokus på finalen och jag åker dit för att leverera, säger Ekström.

– Jag har ingenting spikat för nästa år, varken i DTM eller i rallycross. Jag har nått den åldern då det är skönt att ta saker med ro.

Möjligen finns den ­inställningen vid sidan av banan, på den är det bara en sak som gäller.

En tredje titel i DTM.

Publicerad: