F1 2018 – här är förarna och teamen

Annas motor – varje vecka!

avAnna Andersson

Det är åtta lopp kvar av VM-säsongen 2017.
Och kampen om titeln är långt i från avgjord.
Ändå handlar det mesta av snacket redan om 2018.

En höst inom F1 betyder inte bara kampen om VM-titlar, placeringar och poäng i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet. Det betyder också att det är en kamp för att överleva i F1.

En kamp för att imponera så pass på banan att det finns en möjlighet att hitta en ny styrning till nästa år. Konkurrensen är enormt tuff, det finns 20 förarplatser i hela världen och det är minst lika svårt att stanna kvar som att ta sig in.

– Det är alltid press inom F1. Dels från de som är här och dels från de som vill ta sig in, säger Marcus Ericsson som inte har något kontrakt för nästa säsong.

– Jag ser mig i F1 2018, men om det blir Sauber kan jag inte säga. Vi pratar även med Force India och Williams, för mig är de tre teamen realistiska.

Inför helgens deltävling i Italien har de tre stora toppteamen Mercedes, Ferrari och Red Bull bekräftat fem av sina sex förare till nästa säsong. Den sjätte, Valtteri Bottas, lär efter sin debutsäsong hos Mercedes snart också kunna visa upp ett nytt kontrakt.

Men vad händer där bakom? Sportbladet har gjort en stor genomgång av samtliga förare och team inför 2018.

Foto: Mark Thompson / GETTY IMAGES
Valtteri Bottas har ett utgående kontrakt men kan nog vänta sig en förlängning med Merceces inom kort.

VECKANS MOTORLISTA:

1) Sebastian Vettel
Han leder VM och han kör sin Ferrari på hemmaplan, på Monza. Ska han bli den första Ferrariförare sedan 2010 att vinna i den kungliga parken? Räkna med hårt motstånd från Mercedes Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

2) Johan Kristoffersson
Han leder mästerskapet och kommer allt närmre sin första VM-titel i rallycross. I helgen kör serien i Frankrike.

3) Robert Dahlgren
Han har 40 poängs ledning över Fredrik Ekblom inför den näst sista deltävlingen i STCC som avgörs på Anderstorp i helgen.

4) Albin Elowson
Junioren har imponerat under lag-VM i enduro. Han har visat att han kan konkurrera med de bästa i världen - det ser positivt ut för svensk enduro.

5) Fredrik Lindgren
Han är Sveriges stora VM-hopp. Speedwayföraren ligger femma i VM, bara tio poäng från ledningen och visar dessutom bra form i elitserien.

6) Valentino Rossi
VM-femman i motoGP har kraschat under ett träningspass och brutit både skenben och vadben. Det är osäkert hur länge han bli borta.

7) Charles Leclerc

Ferraris juniorförare får chansen hos Sauber. Han ska köra minst fyra fredagsträningar under hösten.

8) Felix Rosenqvist
Säsongen i Formula E är över, nu kör han istället Super Formula i Japan - men Rosenqvist hittar ändå en lucka till loppet på hemmaplan. Sveriges just nu mest framgångsrika racerförare kör Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

9) Gustav Malja
Det blev en fjärdeplats som bäst för F2-föraren på Spa. Vad kan han göra på Monza i helgen?

10) Felipe Massa
Han kör F1 för Williams, men tänkte lägga av för ett år sedan. Nu funderar återigen på framtiden och han vet vad han ska göra:
– Köra Formula E, jag vet bara inte när, säger han.

Motorstopp

Max Verstappen
Red Bulls förare har brutit sex av tolv F1-lopp med motorproblem och efter att han parkerade under Belgiens GP lär han nu behöva ett nytt aggregat i Italien - och då straffas i startuppställnigen. Samma öde drabbar hans teamkollega Daniel Ricciardo.
– Jag han inte hantera den här situationen längre och jag är väldigt nära att säga att nu räcker det, förklarar han.
– Så får det inte vara hos ett toppteam.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes