Johaug: Rädd varje gång det ringer

Foto: TT
SPORTBLADET

Beslutet om det blir OS för Therese Johaug dröjer till nästa vecka.

När skidstjärnan möter pressen unde ett höghöjdsläger är hon irriterad och otålig.

– Jag tycker att jag förtjänar ett svar snart, säger hon till VG.

Snart har ett år gått sedan Therese Johaug testade positivt för den milda anabola steroiden clostebol. Ännu vet ingen inte vilket straff hon får för förseelsen.

Norges idrettsforbund dömde skidåkaren till 13 månaders avstängning, vilket innebär att hon kan stå på startlinjen i världscupens premiär i november. Men påföljden har överklagats av internationella skidförbundet (Fis) som vill att hon blir borta minst 16 månader – och därmed missar OS i februari 2018.

”Jag är lite besviken”

Det slutliga beskedet ligger hos Idrottens skiljedomstol (Cas), som har haft sommaren på sig att väga argumenten mot varandra och fastställa en lämplig längd.

Deadline var satt till 18 augusti, men under torsdagen meddelade Cas att de inte hinner i tid. I stället får Johaug sin dom på tisdag nästa vecka.

Ett stort norskt pressuppbåd är i italienska Seiser Alm där Johaug är på träningsläger. När 29-åringen möter dem är hon irriterad över att livets viktigaste besked dröjer.

– Jag är besviken. Jag hade hoppats på ett slutligt svar under morgondagen. Man går runt med känslan av att ha väntat i en evighet och jag tycker att jag förtjänar ett svar snart, säger hon enligt VG.

Hon beskriver en växande oro.

– Jag ska erkänna att veckan som har gått inte har varit så bra. Man går runt med telefonen i högsta hugg och är rädd varje gång Christian (Hjort, advokat), Jörn (Enrst, manager) eller Nils Jakob (pojkvän) ringer. Någon kanske säger att ”det är bara några extra dagar”, men de dagarna betyder mycket för mig.

”Ska inte dra ut på tiden”

Att en Cas-dom försenas har tyvärr blivit vanligare, enligt Matt Richardson som är avdelningschef på Svensk Antidoping.

– Trenden som vi sett under en längre period är att fall drar ut på tiden. Förmodligen för att de har ett större antal fall att hantera nu för tiden. Även om vi tycker att Johaugfallet är extremt intressant har de lika många andra intressanta fall, säger han.

Vad är det som gör att antalet fall ökar?

– Cas håller på med överklagan från fall från Ryssland. Den skapar väldigt mycket arbete för dem. Det är hög prio i och med att folk ska få sina VM- och OS-medaljer som de borde ha fått för länge sedan. Det är inte bara Johaug som är hög prio.

Är det rimligt att en skidåkare får vänta nästan ett år på sin dom?

– Det är av allas intresse att de går så fort som möjligt. De här grejerna ska inte dra ut på tiden, det ska gå snabbt, säger Matt Richardson.

Detta har hänt i Johaugs dopningshärva 02:15
ARTIKELN HANDLAR OM