Får äntligen träffa sin hjälte

Bor i Uppsala men älskar Brynäs – och speciellt legendariske Tord Lundström

1 av 4 | Foto: Tord Westlund
Åsa Tisner Fransson, 63, smålänning, boende i Uppsala, är ett Brynäsfan utan dess like. Sedan 60-talet har hon älskat Gävlelaget och speciellt nu legendariske Tord Lundström.
SPORTBLADET

GÄVLE. Snacka om hängiven hockeysupporter!

Åsa Tisner Fransson, 63, smålänning, boende i Uppsala, är ett Brynäsfan utan dess like. Sedan 60-talet har hon älskat Gävlelaget och speciellt nu legendariske Tord Lundström som ju 2011 fick sitt namn i hockeyns Hall of Fame.

För fem år sedan betalade Åsa 6 000 kronor för att få sin kärlek till Gävlelaget och ”Tordan” på pränt på sin registreringsskylt: BIF TL6. (Brynäs IF, Tord Lundström, tröjnummer 6).

I dag – lördag - såg Sportbladet till att de båda fick träffas på riktigt för första gången just innan Brynäs hemmamatch mot Växjö Lakers i Gavlerinken.

– Jag skrattade när reportern ringde då jag trodde detta med bilnumret var ett skämt. Att någon skulle betala för att få min identitet på sin bil kunde inte vara sant. Det känns fantastiskt och en krydda på moset i min hjärna, säger en glad Tord Lundström, 71, och kramar om en lika glad Åsa.

Åsa har ingen koppling till Gävle.

– Nej, jag är smålänning och uppväxt i Mönsterås. Men vi tittade mycket på hockey som barn. Vi älskade hockey. Pappa gillade Brynäs och båda jag och syrran blev också snabbt brynäsfans. När vi flyttade till Uppsala 1964 gjorde närheten till Gävle att vi kunde följa laget på plats också. Jag och mina nära åker på matcher nu också även om vi inte är på varje match.

Hur föddes kärleken till Tord Lundström då?

– Både jag och syrran blev smått förälskade i Tord väldigt tidigt. Inte bara för att han var en duktig hockeyspelare. Han var ju snygg också, säger Åsa och lägger armen på Tords axel.

Tord lyssnar och ser mest förlägen ut.

”Du är snygg nu också”

– Hur hade du det med synen på den tiden, säger han och skrattar.

– Du är snygg nu också, replikerar Åsa.

Åsa har givetvis en Brynäströja med Lundström 6 på ryggen. Den bär också Tords autograf.

– Jag fick autografen av dig en gång på en match, säger Åsa.

Har nio SM-guld

Tord minns inte det tillfället men han har hunnit skriva några autografer genom åren som en av Brynäs främste genom tiderna.

Tord började sin hockeykarriär hemma i Kiruna 1959. 1963 kom han till Gävle och Brynäs. Hans facit är imponerande:

Nio SM-guld mellan åren 1964-77. 331 Brynäsmål på 453 matcher.

Nio VM-turneringar, tre silver och fyra brons.

Två OS-turneringar och 200 landskamper. Han gjorde även elva NHL matcher med Detroit Red Wings innan han skadades och lämnade Kanada.

2011 valdes han in i hockeyns Hall of Fame.

– Kul att det finns folk som fortfarande kommer ihåg att jag spelade hockey en gång i tiden, sa Tord Lundström då.

Nu har han blivit påmind om det på nytt.