”Tragiskt – en liten snorunge”

Motorvärlden rasar efter beslutet

Haas F1-förare Nikita Mazepin publicerade en video där han sexuellt ofredade en kvinna.

Stallet kallade det avskyvärt, men låter honom tävla i Formel 1 nästa år.

Ett beslut som möts av massiv kritik.

Nikita Mazepin.
Nikita Mazepin.

Den ryske 21-åringen är son till en rysk oligark som har stöttat honom med enorma summor och länge arbetat hårt för att han ska få en plats i Formel 1.

Efter att ha slutat femma i Formel 2 den gångna säsongen skrev han den 1 december på för Haas F1-team. Men kort därefter blossade en skandal upp.

På en video som Mazepin själv publicerade på sociala medier utsatte han en kvinna för sexuellt ofredande i samband med en bilfärd.

Har hanterat fallet internt

Haas F1 tog avstånd från beteendet och kallade det avskyvärt att videon publicerades på sociala medier. Stallet meddelade att de skulle hantera händelsen internt – och nu har de kommit fram till att Mazepin kommer att köra tillsammans med Mick Schumacher som planerat nästa säsong.

– Ärendet har nu hanterats internt och inga ytterligare kommenterar kommer att göras, skriver Haas i ett uttalande.

Ett beslut som har rört upp känslorna i motorvärlden.

”Det är tragiskt att stall som inte kan knyta till sig sponsoravtal värvar en man som träffande nog beskrivs av Ted Kravitz (F1-reporter på Sky) som en liten snorunge.” skriver F1-profilen Mark Gallagher på Twitter.

”Slipper ta konsekvenserna”

”Sorgligt nog är Mazepin-nyheterna väntade – en rik unge som slipper ta konsekvenserna för sina handlingar tack vare sin pappas pengar och eftersom det är lättare för personerna som kan göra skillnad (F1 och FIA i det här fallet) att inte göra någonting.” skriver ESPN-journalisten Nate Sounders.

Mazepin har bett om ursäkt offentligt.

– Som F1-förare måste jag bete mig på ett passande sätt och jag förstår att jag har gjort många människor, inklusive mig själv, besvikna. Jag lovar att jag jag ska lära mig av det som har hänt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN