Sky Brown, 12, har klarat OS-gränsen

Ser ut att bli yngst någonsin

Förra sommaren kraschade hon våldsamt på träning.

Nu ser det ljusare ut för Sky Brown.

12-åringen har klarat kvalgränsen till OS och ser nu ut att bli Storbritanniens yngsta deltagare genom tiderna.

Skateboard har tagit plats i OS-programmet och den stora snackisen inför spelen i Tokyo är 12-åriga Sky Brown. Underbarnet har i flera års tid klassats som en av de allra bästa inom sin sport och blivit något av ett fenomen på internet.

Men förra sommaren var katastrofen nära. Jättetalangen var med om ett fruktansvärt fall på träning och fick föras akut till sjukhus.

– Vi fruktade för hennes liv, sa hennes pappa Stewart till BBC.

Klarade gränsen

Lyckligtvis gick det bra. Sky Brown är i dag helt återställd – och nu även klar för OS. Stjärnan, som fyller 13 i mitten av juli, kom i dag trea i en uttagningstävling och klarade därmed kvalgränsen.

Hon har visserligen inte blivit officiellt uttagen i Storbritanniens OS-trupp än, men enligt experter är det bara en tidsfråga.

”Går för guldet”

Om Sky Brown kommer till start i OS i sommar blir hon Storbritanniens yngsta deltagare genom tiderna.

Hon är också självsäker inför det som komma skall. Till och med från sjukhussängen efter förra sommarens skräckskada sa hon att hon ”går för guldet”.

– Inget kommer kunna stoppa mig.

10-åring vann brons

Brown var dock inte ensam 12-åring att klara OS–gränsen i skateboard.

Kokona Hikari från Japan, född blott två dagar efter OS i Peking 2008, kvalade in som sexa i uttagningen och ser därmed ut att bli Japans yngsta olympier genom tiderna.

Den yngsta OS-deltagaren någonsin var den då tio år gamle grekiska gymnasten Dimitrios Loundras, som tävlade i gymnastik vid de första spelen i Aten 1896 – och vann ett lagbrons.

Den yngsta i modern tid? Beatrice Hustiu, Rumänen, som var 11 år gammal när hon tävlade i konståkning på vinter-OS i Grenoble 1968.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN