Angelica Bengtsson

Angelica Bengtsson om kaosveckan: ”Tumult”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

OS-år och Angelica Bengtsson står utan tränare – igen.

I en längre intervju med Sportbladet berättar hon om hur hon ser på uppbrottet med Peter Widén, varför hon jämför sig med Lill Lindfors och vem som sannolikt ska träna henne under OS.

– Det är tumult, säger Bengtsson.

Det var vid lunch under tisdagen som Angelica Bengtssons tränare Peter Widén berättade att samarbetet med stavstjärnan var avbrutet.

Då var Angelica Bengtsson själv upptagen med att kånka stavar genom två tågbyten, in på Kastrup för vidare resa mot Diamond League i Florens. Bara en av alla skillnader på livet utan tränare som kan köra det otympliga bagaget på en bil.

– Det är ett spännande projekt att resa själv med stavar. Men det är ju inte första gången. Det här händer alltid OS-år, skrattar Angelica Bengtsson uppgivet.

Ja, så är det ju. OS 2012 blixtinkallades Miro Zalar efter att relationen med pappa och tränare Glenn Bengtsson kraschat. Inför OS i Rio bröt hon med (sin andra) franska tränare, Sebastien Homo, och återgick ett kort tag till pappa Glenn igen.

Efter det har Peter Widén varit den fasta punkten hemma i Växjö. Bengtsson har utvecklats men under onsdagen förra veckan tog man slutligen beslutet att avbryta allt samarbete.

Angelica berättar hur hon själv varit väldigt nervös inför säsongens första tävling i Doha i slutet på maj – och hur hon upplever att Widén inte klarat av att hantera det.

Går från träningen

– Det var nervositet från båda håll tror jag. Vi lyckades inte få ordningen på den och vem som skulle vara den trygga punkten. Det fallerade.

− Det börjar bli mer allvar nu när vi kommer nära OS och han klarade inte av att jag var nervös.

Du tycker han ska klara av att lugna dig?

– Ja, men han går då.

Lämnar träningen?

– Ja. Men jag förstår hans situation också, att det är jobbigt.

Du har ändå gjort två OS och massa andra stora mästerskap, är det alltid så här?

– Peter och jag hade ett stort gräl innan VM i Doha (där Angelica både bröt staven och slog svenskt rekord under en dramatisk final). Det är inte något nytt. Men efter det har jag tränat mycket själv och coronan har ju hjälpt till med argument för det, säger Angelica.

Är du svår att ha att göra med?

– Haha. Jag lyssnade på Lill Lindfors i P4 nyligen som sa att hon alltid blev kallad besvärlig. För att hon visste vad hon ville och menade att det var hon som var slutprodukten och ville därför ha saker att säga till om.

– Mina tränare brukar vara öppensinnade ända till ett stort mästerskap närmar sig. Särskilt vid OS blir mina tränare så att de inte lyssnar på någonting. Då blir det svårt att kommunicera och jag vill ha något att säga till om i min karriär.

Han ser ut att bli tränarlösning

Den 2 augusti avgörs kvalet i damernas stavhopp på OS. Vem som kommer träna Angelica Bengtsson då och fram till dess är i nuläget inte klart. En grupp bestående av Karin Torneklint, Angelica själv och SOK-anknutne kasttränaren Vesteinn Hafsteinsson försöker sondera läget.

Landslagets ansvariga stavhoppstränare är Gustaf Hultgren. Men han är också personlig tränare till svenska rivalen Michaela Meijer. En svår situation.

– Det lutar åt Gustaf, det gör det faktiskt. Gustaf kommer att coacha mig på Sollentuna GP i helgen där ska vi också diskutera hur ett upplägg skulle kunna se ut fram emot OS. Men det är inte helt enkelt för han är egentligen redan upptagen med Michaela, säger Angelica.

Kan Greg Duplantis var ett alternativ?

– Han har varit på tapeten men jag vet inte om han fått frågan.

Pappa är inte aktuell den här gången?

– Nej det är han inte. Vi umgås väldigt mycket men han är också nervös.

Först, en tränarlös tävling i Florens Diamond League på torsdag.

– Jag känner mig i bra form. Jag hade höga hopp redan i Doha och här är bra väder och jag är taggad på att mosa lite stavar.

Är det lite nu jävlar ska jag visa alla-känsla?

– Ja. Jag känner lite så.

Peter Widén.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Bengtsson hade en längre karriär än de flesta

ÄMNEN I ARTIKELN

Angelica Bengtsson

Karin Torneklint

Sommar-OS 2021

Friidrott