Hamilton vann i USA och säkrade VM-titeln – till Mercedes

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lewis Hamilton tog segern.

Säkrade VM-titeln till Mercedes - och utökade sin ledning i VM.

– Tre lopp kvar, vi satsar på tre segrar till!, säger han.

Foto: Viasat

Sebastian Vettel tog starten av USA:s GP och han satsade för att ta sin första seger efter sommaruppehållet - men VM-ledaren Lewis Hamilton ville något helt annat.

– Det såg ju bra ut i starten, säger Vettel till löparstjärnan Usain Bolt som höll i intervjuerna efter tävlingen.

– Men vi fick snart inse att vi inte hade samma fart som Mercedes.

Säkrade VM-titeln

På det sjätte varvet tog Hamilton sig förbi Vettel och sedan kunde han kontrollera loppet in i mål. Britten tog sin fjärde seger i USA på lika många år och han säkrade Mercedes seger i konstruktörs-VM. Dessutom utökade han sin ledning i VM till 66 poäng när det är 75 poäng kvar att tävla om.

– Det känns fantastiskt. Stallet har jobbat otroligt hårt i år, säger Hamilton som vunnit fem av sex lopp efter sommaruppehållet.

– Jag förväntade mig inte att vi skulle ha en så bra fart i dag, men nu är det tre lopp kvar och vi satsar på tre segrar till.

Bakom honom körde Sebastian Vettel, Ferrari, in som tvåa och kollegan Kimi Räikkönen som trea. Max Verstappen, Red Bull, som gick i mål som trea, men domarna straffade honom med ett tidstillägg för omkörningen av Kimi Räikkönen tre kurvor från mål. Därmed slutade Verstappen fyra.

Ericsson kolliderade med Magnussen

För Marcus Ericsson såg USA:s GP länge ut som en riktigt bra tävling.

– De var ett av mina bättre lopp i år. Den första stinten var jättebra och den andra var också bra. Vi kunde konkurrera med andra bilar och de var ett starkt race med tanke på den bil vi har och den gamla motor vi har, säger Ericsson till Viasat Motor.

Men när han kom ikapp Kevin Magnussen på det 49:e varvet försökte han köra om i samband med att de båda varvades av Sebastian Vettel. Det lyckades inte, utan Magnussen och Ericsson kolliderade. Ericsson straffades sedan med ett tidstillägg på fem sekunder.

– Det var mitt fel, jag tog en chansning när Vettel skulle köra om, säger Ericsson.

– Jag vet ju att det är svårt att köra om med den gamla motorn som vi har och då försökte jag chansa, men den här gången gick det inte hem. Jag har snackat med Kevin och bett om ursäkt.

Tre deltävlingar återstår av årets säsong, nästa avgörs i Mexiko om en vecka.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM