Claeson om hjälteinsatsen: ”Jag var rädd att dö”

1 av 3 | Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
SPORTBLADET

Handbollsstjärnan och opinionsbildaren Linnéa Claeson, 25, sommarpratade i dag.

Då berättar hon om en händelse som skakade hennes lag på väg till en SM-semifinal i våras.

När en man föll ner på ett tågspår grep Claeson in, och räddade mannen.

– Jag var så jävla rädd att jag skulle dö där, säger hon i Sommar i P1.

Linnéa Claeson är inte bara en talangfull handbollsspelare, som var med och tog sitt Skuru till en SM-semifinal i våras, och som i höst blir proffs i Danmark.

Hon är också opinionsbildare, och har fått mycket uppmärksamhet i sin kamp för jämställdhet och mot sexuella trakasserier.

Därför fick också Claeson sitt egna sommarprat. Där berättar hon om en händelse med Skuru som skakade om hela laget, när de var på väg till Lund för att spela en SM-semifinal mot Lugi.

På perrongen på Stockholm Central trillade en man ner på spåret.

– Han var högljudd, luktade sprit och verkade vara hög. Han föll rakt ner på spåret och blev medvetslös. Alla såg det hända, och alla stod sedan tysta, stilla och tittade på missbrukaren, säger Claeson i programmet.

”Tänkte inte på att de kunde komma ett tåg”

Bara någon sekund efter att mannen föll släpper Claeson handbollsväskan, och hoppar ner på spåret.

– Inte förrän jag redan är i luften kommer jag på tanken att det kan komma ett tåg. Mamma har nog fortfarande inte förlåtit mig för det. ”Titta först, hoppa sen”, sa hon till mig efteråt. Jag försökte få liv i honom i vad som kändes som tio minuter, men det var nog bara tio sekunder. Sedan hoppade en till lagkamrat ner på spåret, och mannen kvicknar till och vi får honom på fötter.

Till slut fick de också upp mannen på perrongen igen, strax innan tåget rullade in.

– Den där korta stunden jag stod på spåret, var jag så jävla rädd. Jag var så rädd för att dö där, men jag tror inte att jag hade kunnat leva med att se honom dö där.

”Jag var skitdålig på idrott”

Blivande danmarksproffset berättar också att sport inte alls var något intresse för henne som barn.

– Jag var inte ett dugg intresserad av sport när jag var liten. Jag ville bara måla, sjunga, dansa, spela teater, och sitta i timmar och klappa på djur, säger Claeson i programmet.

Claeson upptäckte handbollen av en slump, under en idrottslektion i skolan.

– Ärligt talat så var jag skitdålig på idrott, så alla var lika förvånade som jag när vi spelade handboll en dag på gympan i skolan, och jag plötsligt gjorde ett mål. Den dagen sprang jag hem till mamma och berättade att jag skulle börja spela handboll.

Proffs- och landslagsdrömmar

Hon berättar sedan om hur målet snabbt blev att spela i blågult, och att komma med i ungdomslandslaget.

– Så jag började göra extraarmhävningar efter träningarna, och jag blev ivägjagad av grannar för att jag tränade skott på deras husväggar.

Drömmen om landslaget gick som bekant i uppfyllelse, och hon var med och vann både JVM-guld 2010 och UVM-guld 2012.

Claesons andra stora dröm var att bli proffs i danska ligan, som hon beskriver som världens bästa. Det kan hon också bocka av, när hon nu lämnar Skuru för danska Ringköping.

Slåss för jämställdhet

Stora delar av sommarpratet handlar dock inte om handbollen. Utan om kampen som Claeson för vid sidan av den, för jämställdhet och mot sexuella trakasserier. Bland annat genom instagramkontot assholesonline, där hon bemöter kräkningar med humor som vapen.

Hon är också kolumnist hos Aftonbladet.

Hela Linnéa Claeons sommarprat kan du lyssna på här

ARTIKELN HANDLAR OM