”Kan inte kräva att jag ska vinna igen”

Foto: TT
SPORTBLADET

SOUTHPORT. Han kliver in i The Open som regerande mästare.

Nyckeln till att lyckas igen?

– Njuta, säger Henrik Stenson.

”Champion Golf of the Year” har precis spelat färdigt onsdagens träningsvarv när ett hundratal fans ställer sig på rad för att få sina kepsar, tröjor och planscher signerade.

Henrik Stenson är omåttligt populär efter det som skedde på Royal Troon förra året, då han efter en av tidernas häftigaste och mest välspelade dueller mot amerikanen Phil Mickelson vann The Open 2016 – på makalösa 20 slag under par.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse förra året, konstaterar 41-åringen.

”Är en perfektionist”

Nu är det dags att vända blad.

Stenson har inte vunnit en enda tävling sedan den där historiska majortiteln den 17 juli förra sommaren. Han har famlat efter formen – och fortfarande inte hittat den.

– Jag har alltid haft höga krav på mig själv. När du vet hur bra du kan spela så vill du prestera så bra hela tiden. När det inte händer, vilket det inte har gjort det här året, så byggs det upp en frustration. Jag är lite av en perfektionist. Jag vill gör saker och ting på mitt sätt, på det bästa sättet, säger han.

”Har jobbat stenhårt”

Den 146:e upplagan av The Open spelas på Royal Birkdale, strax norr om Liverpool. För Henrik Stenson handlar det lika mycket om att hitta formen som att utmana om titeln.

– Om jag är tillräckligt bra för att vinna denna vecka? Ärligt talat, jag vet inte. Jag hoppas att det lossnar, men mest av allt handlar det om att gå ut och njuta. Jag har jobbat stenhårt i hela min karriär för att kunna vinna en major. Jag kan inte kräva av mig själv att jag ska vinna igen.

Men han vill förstås vinna minst en till.

– När man vinner den första så är det som att en sten släpper från dina axlar. Nu handlar det om att ge sig själv chansen att vinna en till. Med tanke på vilken lång och framgångsrik karriär jag har haft så är det väl just majors som framkallar den där lilla extra gnistan, säger Henrik Stenson.

Klockan 10.47 slår han ut.

Se när Stenson får hjälp från ovan 01:46