”Så mycket tuffare än jag kunde räkna med”

Maria Sjarapova talar ut om avstängningen och återkomsten i världseliten

Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

avPelle Strandman

SPORTBLADET

I april gjorde Maria Sjarapova comeback efter en 15 månader lång dopningsavstängning – och möttes både av hyllningar och sågningar.

Nu talar hon ut om den turbulenta tiden.

Jag kan inte ens förklara hur känslosamt det var”, skriver hon på The Players Tribune.

Det var i mars förra året som Maria Sjarapova, 30, erkände att hon åkt fast i ett dopningstest på grund av ett preparat hon brukat under tio års tid: meldonium.

Medicinen är förbjuden sedan 1 januari 2016 och en 15 månader lång avstängning följde för den ryska tennisstjärnan.

I april var hon dock tillbaka på banan efter drygt ett års frånvaro och möttes av både ris och ros vid grusturneringen i tyska Stuttgart.

Publiken välkomnade den forne världsettan med varma applåder innan Sjarapova direkt besegrade italienskan Roberta Vinci med 2-0 i set i sin comeback.

Alla var dock inte lika glada över återkomsten.

Sågades rejält

– Jag tycker inte det här är rätt. Hon (Sjarapova) är en fuskare och en fuskare ska aldrig få spela igen, oavsett vilken sport det handlar om, sa kanadensiska spelaren Eugenie Bouchard i en rejäl sågning.

– WTA sänder fel signaler till alla barn och ungdomar: ”Fuska på, vi välkomnar dig tillbaka med öppna armar”. Det är inte rätt. Hon är ingen person jag ser upp till längre. Det här har förstört allting för mig, fortsatte Bouchard.

Nu har Maria Sjarapova via The Players Tribune valt att sätta ord på hur det var att ta sig igenom avstängningen och komma tillbaka till världseliten.

”Stort känslomässigt utlopp”

Det är något speciellt med en avstängning – att bli dömd, granskad och emotionellt skadad – som är svårt att jämföra med något annat. De 15 månaderna gjorde det klart för mig att jag var tvungen att ta mig tillbaka på hög nivå i dubbel bemärkelse. Fysiskt, ja, men också mentalt”, skriver hon.

Sjarapova beskriver även positiva upplevelser och hur tacksam och överväldigad hon var över det stöd hon fick av sina fans i samband med återkomsten på WTA-turneringen i Stuttgart.

Jag vet inte ens vad jag ska säga om det. Det var som om den stunden var... som ett stort känslomässigt utlopp som jag inte riktigt kan förklara”.

Laddar för hardcourt-säsongen

De två senaste åren har varit så mycket tuffare än vad jag någonsin kunde ha räknat med. Men min passion för sporten har aldrig vacklat. Om något så har den bara blivit starkare”.

Något spel i Franska Öppna blev det inte då hon nobbades ett wildcard. Inte heller i Wimbledon på grund av en höftskada.

Nu laddar hon i stället för en sensommar och höst på hardcourt inför nästa grand slam-tävling: US Open.

Jag är säker på att dussintals av mina kritiker kommer dyka upp, men det kommer även mina tusentals fans. Men när det kommer till tennis så är det bara en sak jag vet helt säkert. Jag har saknat den”.

ARTIKELN HANDLAR OM