Tränarens statistikprofetia: Ståhl tar guld

Foto: Jimmy Wixtröm
SPORTBLADET

LONDON. Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson är en man som förlitar sig mycket på sin genomarbetade statistik.

Så mycket att han en gång firat ett OS-guld redan dagen före finalen.

Och samtidigt som Daniel Ståhl undviker allt guldsnack visar siffrorna en sak väldigt tydligt: ”Ståhlmannen” är favorit till VM-guldet. 

– Man kan lita väldigt mycket på statistiken, säger han.

Foto: Jimmy Wixtröm
Vesteinn Hafsteinsson

Den isländske diskustränaren Vesteinn Hafsteinsson är mannen bakom det svenska diskusundret. Han tränar alla de tre svenska diskuskastarna, med Daniel Ståhl i spetsen, som ska ge sig in i elden på VM:s första dag. 

Och frågar du honom om förväntningar kan du vara säker på att få ett väl genomtänkt svar – djupt grundat i statistik. 

I en stor databas för han in alla tävlingskast som hans kastare gör under en säsong. Han räknar sedan på snitt överlag, i de olika kastomgångarna och framför allt under de tre första kasten som motsvarar en kvaltävling – där han i sin tur räknar mot ett uppskattat kvalkrav på 63 meter. 

”Mer än dubbelt så bra i år”

Det var därför han inte blev särskilt överraskad när Daniel Ståhl missade OS-finalen med dunder och brak i fjol. 

– Han hade 27 procents chans att kvala i OS, han var så instabil i kastningen då. Men den statistiken var jag ensam om att känna till inför OS. 

Hur ser det ut nu då? 

– Nu finns det egentligen ingenting som säger att han inte ska klara det. Det är upp mot 70 procent om man ser till alla tävlingar, men utomhus i år är det egentligen ännu högre. Han är mer än dubbelt så bra som förra året, säger Hafsteinsson och pekar bland annat på att genomsnittskastet gått upp med 3,5 meter under året. 

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ståhl jublar efter sitt världsårsbästa

Så du ser honom också som guldfavorit? 

– Ja, det måste man göra när han är rankad etta i världen. Han har kastat längst men han har också varit bäst i de stora tävlingarna, han leder Diamond League till exempel. 

”Helt sjukt”

”Lögn, förbannad lögn och statistik”, muttrar kanske någon nu. 

Men Vesteinn Hafsteinsson är säker på sin sak. 

– Man kan lita väldigt mycket på statistiken. När Gerd Kanter vann OS-guld (2008) så ringde min estniske samarbetspartner mig dagen före finalen och sa att vi kan lika gärna fira nu. Så vi gick ut och firade med middag dagen innan finalen för allt talade för guld. Det är helt sjukt, skrattar han. 

Så du går ut och käkar guldmiddag redan på fredag efter kvalet? 

– Haha, nej. Daniel är så pass ung, han måste ha två, tre medaljer sedan tidigare innan man vågar göra det. 

FAKTA

Daniel Ståhls fem tuffaste utmanare:

Fedrick Dacres, Jamaica:

Årsbästa: 68,88. 

Kommentar: Den, förutom Ståhl, jämnaste toppkastaren i år. Slog Daniel Ståhl på Stadion och har visat bra mästerskapsnerver på juniornivå där han vunnit både JVM och UVM. Bra vän med Ståhl eftersom de delar management. 

Piotr Malachowski, Polen: 

Årsbästa: 67,68

Kommentar: En världskastare det senaste decenniet. Är regerande världsmästare och Europamästare. Dubbla OS-silver dessutom. Efter en tyngre inledning på säsongen slog han till med årsbästa i sista genrepet. Blir livsfarlig med sin rutin. Personliga rekordet hela 71,84. 

Andrius Gudzius, Litauen: 

Årsbästa: 68,61

Kommentar: Efter Estlands storhetstid är det nu dags för Litauen att ta för sig i diskusringen. Gudzius var OS-finalist i fjol men har precis som Ståhl lyft sig ordentligt i år. Årsbästat kom tidigt men i genrepet inför VM visade han återigen 68-metersform. 

Robert Harting, Tyskland

Årsbästa: 66,30 

Kommentar: När lillebror och olympiamästaren Christoph inte kommer får Tyskland nöja sig med trefaldiga världsmästaren (-09, -11, 13) Robert Harting. Skadeproblem har stört de senaste säsongerna men en sak är säker: är 32-åringen på plats i London är han där för en medalj. Otrolig mästerskapskastare med ett pers över 70 meter. 

Philip Milanov, Belgien

Årsbästa. 67,05

Kommentar: Silvermedaljör både på senaste VM och EM vittnar om bra tävlingspsyke. En stabil kastare som kanske inte har den där x-faktorn som flera andra i toppen med pers över 70 meter har. Men gör man 67+ på en vindskyddad stadion kan det räcka långt.