Franska Öppna 2017

Björn Borg hyllar Nadal: ”Den bäste”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Rafael Nadal utklassade Stan Wawrinka och vann Franska öppna för tionde gången.

Björn Borg, som såg titelmatchen på tv, hade svårt att tro sina ögon.

– Jag har aldrig sett någon genomföra en så bra final i Paris. Han är den bäste grusspelaren någonsin, säger legendaren till Sportbladet.

När Björn Borg 1981 vann Franska öppna för sjätte gången blev han innehavare av ett rekord som många trodde skulle stå sig i alla tider.

Det gjorde det inte, och det skulle slås med marginal.

Gruskungen Rafael Nadal slog Stan Wawrinka med 6–2, 6–3, 6–1 i årets titelmatch och har nu vunnit turneringen tio gånger. Borg är, som alla andra, full av beundran.

– Jag tittade på tv och såg varenda boll. Att ”Rafa” kan spela så här är helt otroligt. Ingen har spelat en bättre genomförd match i Paris, och det är ingen dålig spelare han möter, säger Björn Borg.

”Kan inte spela mer perfekt”

61-åringen var en av många som tvivlade på att Rafael Nadal skulle komma tillbaka efter sitt senaste skadeuppehåll, som inleddes med att han tvingades lämna walk over till tredje omgången av fjolårets upplaga av Franska öppna.

Nadal svarade med att ta sig till final i Australian Open, dominera grussäsongen och kröna den med en ny titel på Roland Garros.

– Ingen trodde att han skulle komma tillbaka, men som han har gjort det. Att vinna på det här sättet efter att ha varit halvskadad under en del år. Det är helt fantastiskt. Man kan inte spela mer perfekt tennis. Det går inte. Jag är så imponerad av Nadal. Han är 31 år men har förbättrat sin backhand, som är bättre än på många år. Jag vet hur mycket han har tränat, att han har jobbat med sin backhand sju-åtta timmar om dagen.

Ingår i Borgs lag

Ingen är gladare än Björn Borg över att Nadal kom tillbaka. Spanjoren ingår nämligen i det Europa-lag som den svenske legendaren ska leda i Rod Laver Cup i Prag i höst.

– Vi känner varandra lite och jag måste säga att jag är väldigt stolt. Jag har följt Nadal i många år och tycker att det här är jättekul.

Vad gör honom till tidernas bäste grusspelare?

– Han har inga svagheter och för honom är varje boll en matchboll. Det är det jag gillar med Nadal. Den som möter honom vet att han alltid ger 110 procent och aldrig ger bort en boll. Mot honom måste man verkligen vinna bollarna, säger Björn Borg.

Roger Federer, 35, vann Australian Open och Nadal, 31, vann Franska öppna. Vad motiverar de här spelarna? De har obegränsat med pengar och har inget att bevisa.

– Ja, tänk att de här ”gamla gubbarna” är tillbaka. De kommer bli livsfarliga i Wimbledon. De vill vinna titlar och uppleva känslan att höja pokalerna. För en tennisspelare finns inget bättre och mer underbart. Det är inte många som får lyfta de där pokalerna men de som har gjort det är väldigt stolta, kan jag lova.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Holm: Dags att döpa om centrecourten i Paris

ÄMNEN I ARTIKELN

Franska Öppna 2017

Rafael Nadal

Franska öppna

Björn Borg

Tennis