Olsson: Jag får inte luft

avErik Karlsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

LA CLUSAZ/STOCKHOLM. Johan Olssons luftrör plågades under masstarten. Och efter den.

Någon hade eldat vid målområdet så luften var tjock av rök.

– Vad fan har hänt? Krutrök? Knallpulver? säger Olsson.

Johan Olsson.
Foto: BILDBYRÅN
Johan Olsson.

Johan Olsson har sin vana trogen tävlat sparsmakat i vinter. Efter fjärdeplatsen den första tävlingshelgen drog han inte på sig nummerlappen igen förrän dagens masstart över 15 kilometer fristil i La Clusaz.

Ovan vid tävling och den höga höjden sänkte Olsson förväntningarna på sig själv inför loppet. Han fick rätt i det tipset.

”Så jävla slut nu”

36-åringen orkade hänga med slutsegraren Finn Hågen Krogh ungefär halva sträckan men tappade sedan mark och kom i mål på plats elva.

Efteråt hostar han sig igenom en intervju med Sportbladet.

– De andra har varit på höjd i två veckor, jag har varit här i två dagar. Jag känner att jag sliter enormt när jag börjar ventilera. Det är därför jag är så jävla slut nu. Jag får fan inte luft på slutet, säger Johan Olsson.

Under intervjun är luften tjock. Det är sannolikt några åskådare som har eldat vid sidan av banan, och vinden får röken att driva in över målområdet och påfresta åkarnas lungor.

”Jag bli bara matt”

Det är luftrören?

– Det blir inte bättre av den här jävla skiten, säger Johan Olsson och gestikulerar mot röken. Han tar några steg bort.

Som om det inte vore nog med höga höjden?
– Nej, precis. Jag blir inte stum, jag blir bara matt. Jag orkar inte. Jag ventilerar som en jävla galning från 500 meter när man inte är acklimatiserad. Kroppen är inte anpassad efter syremängden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM