Malin Wahlberg: Svårt att inte känna oro

ZAGREB. Det var inte många år sedan slalomherrarna kallades för Sveriges bästa landslag.

Nu känns det avlägset.

Med en månad kvar till VM är det svårt att inte känna oro.

Dimma, snökaos och stormbyar som garanterat hade fått SMHI att utklassa en varning eller två. Det var ingen dröm att stå nere i målfållan i Zagreb.

Hos åkarna uppe på start var det tio gånger värre.

Kanske borde tävlingen aldrig ha körts, rättvis var den i alla fall inte. För svensk del hade det kanske varit bäst om den aldrig blivit av.

Inför tävlingen var chefstränaren Heinz Peter Platter tydlig med förväntningarna.

– Seger, alltid seger, sa han bestämt.

Men det var aldrig nära.

Svagare än på länge

Jens Byggmark var uppgiven efter att ha blivit 50:e man i det första åket och visste inte varför det kändes så dåligt. Anton Lahdenperä tyckte att det kändes bra, men kunde heller inte förklara varför han var så långt efter.

Mattias Hargin såg inget i snöyran men kunde konstatera att åkningen inte satt.

Bara André Myhrer kom undan med godkänt, även om en 13:e plats inte är något att hurra för.

Med bara en månad kvar till VM är det svårt att inte känna oro. Frida Hansdotter har skämt bort oss med pallplatser de senaste säsongerna och där bakom har Maria Pietilä Holmner ofta utmanat om pallen.

På herrsidan har det länge funnits flera åkare som haft potential att vara med där uppe och det var inte länge sedan ”Sveriges bästa landslag” användes för att beskriva slalomherrarna.

Men just nu ser det svagare ut än på länge. Det mest oroväckande är att ingen kommer underifrån och utmanar veteranerna.

Jakobsen imponerade stort

22-årige Kristoffer Jakobsen imponerade stort i premiären med en 12:e plats, men har sedan dess inte fått till det.

Samtidigt börjar fler länder utmana och komma ikapp. I tisdags tog sig hela 18 nationer vidare till andra åket i damernas slalom, på herrsidan var det 15.

Jag tror fortfarande att Myhrer och Frida Hansdotter kommer att vara med och slåss om medaljerna i St. Moritz, men nu måste resultaten börja komma och fler måste leverera.

– Jag tror ingen av oss är speciellt nöjd när vi åker härifrån. Men orolig behöver man inte vara, det där ordnar sig, säger André Myhrer innan han tvingas iväg på dopingkontroll i stormkaoset.

Det är bara att hoppas att han har rätt.

avMalin Wahlberg