”Kalla mig gärna cynisk, sarkastisk och pessimistisk”

SPORTBLADET

Seriesystemet ska ses över och hela Hockeysverige ska leva och må bra. 

Många vackra ord och stor enighet. 

Jag är dessvärre inte lika övertygad om att det blir så även i praktiken. 

Nu på förmiddagen kom ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet. För att göra en lång historia kort var innehållet att det svenska seriesystemet ska ses över och att uppdraget har gått till ensamutredare Ola Lundberg, 72.

Det låter ju väldigt spännande och öppnar möjligheter till en förändring och någonting nytt. Alla de tunga aktörerna med SHL, Svenska Ishockeyförbundet, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan stod dessutom bakom utskicket: 

Enigheten framstod som stor, för att uttrycka det milt: 

– Det här är ett initiativ som har vuxit fram i de samtal vi har haft om hur vi på bästa sätt gör det som krävs för att svensk elitishockey ska vara underhållande, spännande, engagerande och ekonomiskt hållbar över hela landet, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

– SHL representerar den högsta ligan men har självklart ett intresse och därmed ansvar att seriemodellen utformas så att alla elitnivåer ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling, säger Anders Källström, ordförande för SHL.

– Vi måste gemensamt förbättra förutsättningarna, både de sportsliga och de ekonomiska, för att elitnivån inom svensk ishockey ska bli ännu starkare, säger Håkan Svensson, ordförande för HockeyAllsvenskan.

SHL styr svensk hockeys färdväg

Det här vara bara ett litet axplock av den enighet som präglade pressutskicket. 

Kalla mig gärna cynisk, sarkastisk och pessimistisk, men jag har varit med ett tag nu och lärt mig två saker:

Vackra ord är en sak, konkret förändring något helt annat. 

Och SHL (som är de fjorton klubbarna) styr till stora delar svensk ishockeys färdväg. 

Ett privilegium de har skapat sig genom att själva ha stått starka när de andra aktörerna har varit svaga och vacklat rejält. Så har det varit under i stort sett hela 2000-talet och jag ser ingen som helst anledning till att SHL skulle ge bort något av det maktkapital de har kämpat hårt för att bygga upp.

Om de nu inte själva ser en stor vinning i det.

Jag fördömer det inte, tvärtom kan jag till och med förstå det. Men det är viktigt att ha med sig i diskussionen om svensk hockeys framtid. 

Förändringar kan det säkert bli, men de förändringar som genomförs är i så fall sanktionerade och godkända av SHL. 

Även jag tror på förändringar till det bättre

Nu kommer alltså Ola Lundberg att omedelbart inleda sitt arbetet med att se över hur svensk ishockey ska se ut i framtiden.

Om ensamutredaren Ola vet jag väldigt lite.

Det jag vet är att han varit rektor för min kollega Emil K Lagnelius en gång i tiden och att han är 72 år. 

Att han är från Karlstad var man dessutom väldigt tydlig med i pressmeddelandet. Där fick vi också veta att han gjorde mål i TV-puckfinalen 1961. Efter en kort pratstund med Ola fick jag intrycket att han är en väldigt trevlig och diplomatisk herre.

Nu ser jag inte allt det här med de svartaste glasögonen på.

Även jag tror att det någon gång framöver blir en förändring av seriesystemet och även en utjämning gällande de ekonomiska villkoren. Inte ens en blind kan undvika att se hur nuvarande upplägg på sikt kommer att skjuta svensk ishockey i sank. 

Men det här pressmeddelandet och den här ”enigheten” får mig inte att hoppas allt för mycket.

Efter höststormen som ven genom Hockeysverige då sex allsvenska klubbar slog näven i bordet försöker nu Ishockeyförbundet skapa ordning och enighet i en splittrade familj. 

Inget fel med det.

Men för mig känns det lite som när dåvarande statsminister Carl Bildt och invandrarminister Birgit Friggebo i början av 1990-talet åkte till Rinkeby för att debattera främlingsfientlighet. 

Stämningen i lokalen var minst sagt infekterad när Birgit Friggebo plötsligt tog initiativet att alla gemensamt skulle sjunga "We shall overcome”.

Jag hoppas det går bättre för Ola Lundberg att nå enighet nu när han ska ut på sitt korståg genom Sverige.

Hockeyallsvenska lagen med flest säsonger i eliten 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM