Steffi och Sparven är en perfekt match

Hoff: Praktexempel på hur en unik ryttartalang hamnar helt rätt

Foto: FEI/ Katja Stuppia
Stephanie Holmén älskas av alla hästar – men kanske lite extra av Sparven.
SPORTBLADET

Ibland händer det – att en outsider skräller med en storseger i till exempel Världscupen. I Stephanie Holméns fall låg det i pipeline. Frågan var bara NÄR hon skulle få in den där riktiga fullträffen. Det har alla som följer ridsport på nära håll förstått.

Men att hon skulle göra det redan en vecka efter hennes första världscupstart hade nog ingen kunnat ana. ”För bra för att vara sant” som hon själv sa inför TV-kamerorna i Zurich.

Det är stunder som dessa som ger vilken sport som helst bränsle att glöda, kittla och föda drömmar.

Stephanie Holméns fall är emellertid ingen mot-alla-odds-saga. Hon är ett praktexempel på hur en unik ryttartalang hamnar helt rätt, får de bästa förutsättningar att utvecklas och är smart och ödmjuk nog att ta tillvara sina chanser.

Steffi, som hon kallas, har gått en spikrak väg från ponnyerna hemma i Vellinge till att stå överst på pallen i Världscupen. Hon och hennes syster Nicole fick alltid börja med unga, outbildade hästar, lära sig ridning från grunden och att jobba hårt. 

Grevlunda-jobbet skillnaden

Det gick bra. Som för så många andra duktiga ryttare på nationell nivå runtom i Sverige. Det som gjorde skillnad för Steffi var erbjudandet om jobb på Grevlunda, hos Peder Fredricson och hans fru Lisen. 

I en intervju som jag gjorde med dem i somras om Steffi sa Peder Fredricson att ”det är svårt att hitta bra hästar men det är lika svårt att hitta så bra ryttare som Steffi”.

Då hade det gått fyra år sedan Steffi kom till Grevlunda. Under de åren hade hon ridit och tävlat gårdens alla lovande unghästar som sedan sålts vidare, oftast utomlands. Peder och Lisen började känna att de måste erbjuda Steffi något mer för att få henne att stanna. En möjlighet att kunna tävla på högsta nivå. 

Det blev Flip’s Little Sparrow (dotter till den legendariska Butterfly Flip) som Peder tävlat i Grand prix men som ibland visat sig för känslig och nervig för att kunna slappna av och prestera bra på stortävlingar.

Självklart blev det ett lysande drag. Steffi och Sparven är en perfekt match med ett av världens bästa team bakom sig.

En njutning att se

Grejen med Steffi är att alla hästar älskar att ha henne på ryggen. Hon är liten, lätt och följsam. Det manliga ryttare har helt naturligt i bålstyrka och stabilitet kompenserar Steffi med en balans, kroppskontroll och position i sadeln som är långt över det vanliga. Hon är en njutning att se. 

Unga talanger har ibland en tendens att leva lite för bra på just sin talang. Steffi är alltid beredd att lära mer, studera andra, analysera, känna efter, slipa, slipa, slipa. Hon kan jobba i ett år på någon liten del hon vill bli bättre på innan hon är nöjd, har Lisen Bratt Fredricson berättat.

Under året har det varit att bli snabbare i omhoppningar. Samma som Peder Fredricson, alltså. 

En sak till - hon ser alltid så lycklig ut till häst. Det är ren kärlek. Självklart känner hästarna det. Sånt får dem att ge det där lilla extra, att flyga ännu lite högre. För publiken är hon en ljuspunkt bland alla stenansikten som verkar sätta en ära i att aldrig visa en enda liten känsla. 

Hon är också tjejen som skickar sms eller kommer fram under hotellfrukosten och tackar för intervjuer och reportage om henne. Och det känns som om hon menar det. 

Vad som än händer den närmaste tiden är en sak helt säker - världen ligger öppen för Stephanie Holmén. Detta är bara början.

De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM