Kan ändra formatet efter kaoset – eller ställa in

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Efter väderkaoset och inför juryns krismöte var tävlingschefen Pierre Mignerey ute och inspekterade skadorna.

Förödelsen i skogen var stor, liksom lättnaden över att ingen skadades.

– Vi är glada och lyckliga över att allt gick bra, säger Pierre Mignerey.

Morgondagens tävlingar kan nu komma att ändras eller ställas in.

Tour de Ski skulle fortsätta med sprint på onsdagen. Damerna genomförde också sitt kval, men sedan kom beskedet att tävlingen ställs in.

Orsaken var den hårda vinden som slet sönder reklamskyltar, rev staket och gjorde att träd fälldes i skogen nära herrarnas bana.

– Det är ett bra beslut med tanke på förutsättningarna. Det absolut viktigaste är säkerheten och den var inte helt hundraprocentig när man kollar på damloppet och det flyger banners och grejer ute i spåret, säger förbundskapten Rikard Grip.

Det var dock inte lätt för Fis att fatta beslutet.

– Det är aldrig ett lätt beslut att ställa in ett lopp, speciellt inte i en Tour. Vi vet att vissa åkare kom hit bara för den här sprinten. Så det var inte enkelt. Men det var inte säkert för åkarna, säger tävlingschefen Pierre Mignerey.

”Glad att det gick bra”

En stund efter beslutet att ställa in tävlingarna var han själv ute för att ta del av av skadorna. Han blev förvånad när han kom till området där morgonens skidtester genomförts, nära herrarnas sprintbana.

Ett tiotal massiva granar låg över spåren. Den hårda vinden hade rivit med hela rotsystem som låg blottade i skogskanten.

– Ja., vi hörde att det var omfattade men när man är här... det är en katastrof, säger tävlingschefen.

Han var samtidigt lättad över att ingen kommit till skada.

– Jag är väldigt glad. Det här var testbanan i morse, många var här och jobbade, säger han.

Sedan tittar tävlingschefen sig omkring, pekar på en tv-plattform uppställd inför torsdagens lopp. Den har krossats av ett träd och Pierre Mignerey utbrister:

– Hade detta hänt i morgon kunde kameramannen som ska stå där varit död...

Kan ställa in distansen

Det väntas bli oväder i Oberstforf även under morgondagen och det är osäkert hur Touren kommer att gå vidare. Dagens sprint kommer inte att ersättas, men det kan ändå bli en sprinttävling i morgon i stället för distans (10/15 km fri stil).

1 av 12 | Foto: PONTUS ORRE

Redan på plats ute i spåret kunde Pierre Mignerey bekräfta för Sportbladet att delar av banan för torsdagens distanslopp inte kommer kunna användas.

– När jag ser det här live kan jag säga att vi inte kommer att använda den här delen av banan i morgon. Vi har alternativ och kan dra om banan, men det är smutsig snö och vi måste vara säkra på att vi inte får samma vind i morgon och att fler träd faller, säger han.

– Det här loppet blir inte ersatt, men vi funderar på ett nytt format för i morgon. Om vi inte kan köra distansloppet på grund av skogen kanske vi gör sprint i morgon och ställer in distansen, säger Mignerey och fortsätter.

– Om banan är ren och säker kör vi distans, om inte kanske vi kör sprint.

Det finns ingen chans att ni kör sprinten på fredag? 

– Nej. Programmet är tufft, det är ett OS-år så vi måste flytta till Val di Fiemme för att inte pusha programmet ytterligare.

Det finns dock en oro att morgondagens tävling inte heller kan genomföras. 

– Ja, det är klart att det finns en oro för det. Det är möjligt att vi inte kan köra något. Men vi kan redan nu bestämma att ballongerna på start inte kommer att vara där och så få staket som möjligt. Säkerheten för åkarna är det viktigaste, säger Mignerey.

Beslutet kring tävlingen kommer att tas på ett möte under eftermiddagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE