Bjørndalen riskerar att missa OS

Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Ole Einar Bjørndalen. Arkivbild.
SPORTBLADET

Ole Einar Bjørndalen, 43, är tidernas största vinterolympier.

Nu riskerar han att missa OS på grund av dålig form.

– Han måste prestera på tvåmilen, säger NRK-experten Ola Lunde enligt VG.

Åtta OS-guld. Ole EInar Bjørndalens facit i vinter-OS kan ingen gnälla på och de totalt 13 OS-medaljerna talar sitt tydliga språk för den norske skidskytten, som är historiens främsta vinterolympier. Och trots att Pyeongchang-OS i februari skulle bli hans sista stora mästerskap kan det hela sluta med ett antiklimax.

I helgens världscuptävling i tyska Oberhof var Ole Einar Bjørndalen inte med i stafetten. För Verdens Gang berättar det norska skidskytteförbundets idrottschef, Per Arne Botnan, att Bjørndalen helt enkelt petades.

– Ibland är du med, ibland inte. Det handlar om det totala och vilka åkare vi vill testa innan OS, under de två världscuptävlingarna i Oberhof och Ruhpolding. Bjørndalen har vi redan sett och nu gav vi en ny åkare chansen, säger Botnan till VG.

Bjørndalen ska ha varit kritisk till beslutet.

– Det hade varit värre om han inte hade haft några invändningar. Det blir inte alltid som man vill.

Senast i Oberhof blev det två riktigt svaga resultat i de individuella grenarna: plats 52 i sprinten och plats 36 i jaktstarten.

Nu är veteranen piskad att leverera i veckans tävling i Ruhpolding, först och främst på onsdagens distanslopp. I söndagens masstart är det bara de 25 högst placerade i världscupen som får delta, tillsammans med de fem bäst placerade i tvåmilen – och Ole Einar Bjørndalen ligger på plats 40 i världscupen.

– Han måste prestera på tvåmilen. Han har inga resultat att peka på annars. Samtidigt vet vi att han är en mästerskapsåkare av rang. Skyttemässigt håller han en hög nivå. Det är den fysiska formen som har blivit ett problem, säger NRK-experten Ola Lunde enligt VG.

Även Petter Northug, storstjärnan i längdskidåkning, dras med dålig form och verkar missa OS.

ARTIKELN HANDLAR OM