Tillbaka i landslaget efter tunga tiden : ”Glad jag tappat den nu”

Foto: BILDBYRÅN

avSimon Norberg

SPORTBLADET

DRESDEN. Succén i Skandinaviska Cupen förra året gav Anna Dyvik, 23, en friplats i världscupen den här säsongen.

Men det har inte gått som planerat i vinter.

– Det vilar en förbannelse över den där platsen, säger hon.

Förra säsongen gjorde Anna Dyvik stor succé i Skandinaviska Cupen och tog hem totalsegern. Belöningen blev en friplats i världscupen den här säsongen, fram till juluppehållet.

Det innebar att 23-åringen hade rätt till att tävla i Ruka, Lillehammer, Davos och Toblach.

Men den här vintern har varit långt i från vad hon hoppats på.

”Vilar en förbannelse över friplatsen”

Dyvik insjuknade efter världscuphelgen i Finland.

– Där efter Ruka fick jag en förkylning, men den bröt som aldrig ut och sen blev jag frisk igen ganska snabbt, men då kom det något nytt igen. Det var lite fram och tillbaka och det har varit segt. Infektioner hit och dit men nu har det rätat ut sig och jag hoppas det fortsätter, berättar hon.

När vände det?

– Kanske typ innan jul var det så att jag kunde börja träna igen.

Har det varit extra jobbigt med tanke på friplatsen?

– Ja, och det verkar vila en förbannelse över den där platsen. Hon (norskan Barbro Kvåle) som hade den förra året kunde heller inte utnyttja den. Jag är glad att jag är av med den nu, haha. Nej men det är så klart tråkigt när man vet att man kunde ha fått åkt världscup, men det är som det är. Tillslut när det bara krånglar och krånglar får man bara gilla läget och utgå från det.

Släppt tankarna om OS

Den struliga hösten har också fått fjolårets totalsegrare i Skandinaviska cupen att nästan ge upp drömmen om OS i Sydkorea.

– Det är lite långsökt kanske. Jag försöker bara tänka att jag är 23 år gammal och att det finns många år kvar.

I helgen finns Anna Dyvik däremot med på världscupen i Dresden där det väntas sprint under lördagen och teamsprint under söndagen. Tävlingarna går mitt i centrala stan, på en konstgjord bana med vacker utsikt över floden Elbe.

– Det känns litegrann som det kan bli antingen eller. Vissa pass känns jättebra och vissa inte alls. Det var en lite liknande bana i Toblach förra året och då åkte jag jättebra så jag hoppas att den här banan kan passa mig.

Alla svenska världscupvinnare i längdskidor – damer 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM