Därför får Northug inte köra om en OS-plats

Foto: SCANPIX NORWAY TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

KRANJSKA GORA. Sjukdom har hindrat Petter Northug i kampen om en OS-biljett.

Nu står det klart att norrmannen drabbats av parainfluensavirus.

– Läkaren säger att det tar tio till femton dagar innan han blir frisk, säger skidstjärnans manager Are Sörum Langås till norska Adresseavisen.

Under torsdag kväll anlände det norska skidlandslaget till Kranjska Gora i Slovenien. Presschefen Gro Eide meddelar Sportbladet att alla åkare som ska starta i helgens världscup är redo.

På herrsidan är kampen mellan de norska herrarna, framförallt på sprintsidan, tajt. Petter Northug skulle varit på plats, men en virussjukdom satte stopp för de norska mästerskapen förra helgen och nu världscupen.

Petter Northug blev sjuk efter starten i Skandinaviska cupen i Piteå i början av året, där han gick i mål fem minuter efter täten.

Den norska stjärnan har under torsdagen fått veta vad han drabbats av.

– Petter Northug har fått alla provsvaren och bevis på parainfluensavirus, säger Are Sörum Langås till Adresseavisen.

Parainfluensavirus leder till luftvägsinfektioner och kan ge feber och förkylningssymptom. Petter Northug har problem med djup hosta.

Enligt medicinsk expertis tar det mellan tio och femton dagar att bli av med sjukdomen. Tränaren Stig Rune Kveen säger till norska TV2 att den är på väg att ge sig i Petters fall och att han kan börja träna om en vecka.

Kan aldrig veta med Petter Northug

Och hoppet om OS är inte helt ute, även om det känns avlägset och staben kring stjärnan meddelat att 32-åringen själv lagt ner tankarna på ett mästerskap. Den före detta sportchefen i norska skidförbundet Åge Skinstad, numera expert för Eurosport vill dock inte avskriva Petter Northug, som tagit fyra OS-medaljer i tidigare mästerskap, ännu.

– Jag tror inte heller att det blir fler än tio eller elva åkare uttagna i OS-truppen. Det betyder att det återstår minst en plats. Petter har inget att göra i OS nu. Men det är omkring en månad till mästerskapet. Jag skulle avskriva vilken annan åkare som helst. Men så länge det är Petter Northug kan du aldrig veta, säger han till Dagbladet.

I den svenska truppen saknas Daniel Rickardsson bland de uttagna till Planica, Slovenien. Bortsett från Charlotte Kalla, som anländer senare under fredagen, är alla inställda på träning i morgon bitti.

– Alla är friska. Vi har haft en bra, men liten turbulent resa och kör från München för att slippa mer än ett stopp för åkarna. Man vill inte att de ska få onödig exponering och bli smittade av förkylningar, säger förbundskapten Rikard Grip.

Även för flera av de svenska åkarna står en plats i OS-truppen på spel.

– Det är ingen skär och ren uttagning, men en chans att stärka sina aktier. Det blir en värdefull tävling, säger förbundskapten Rikard Grip.

ARTIKELN HANDLAR OM