”Bara kunnat träna i 15 minuter”

Hammarbystjärnan om hallbristen i Stockholm

avJonathan Nilsson

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

I dag drabbar Hammarby och Tellus samman i annandagsderbyt på Zinkensdamm.

Men vägen dit har varit allt annat än optimal den här hösten. Stockholm väntar fortfarande på sin första bandyhall.

– Den här hösten har vi haft träningar som varat i 15 minuter på grund av det varma vädret, säger Hammarbys Christoffer Fagerström.

Hammarbys anfallare Christoffer Fagerström, 26, är i storform.

På de fyra senaste matcherna har landslagsmannen prickat in åtta mål. Totalt har han hittat nätet 25 gånger den här säsongen vilket placerar honom på delad andra plats i skytteligan.

Men vi backar bandet lite.

26-åringen kommer från bandynästet Vänersborg och är inne på sin andra säsong i Stockholmsklubben. Dessförinnan testade han på livet som bandyproffs i det väldiga landet i öst – Ryssland.

”Sämre förutsättningar”

Fagerström spelade en säsong för SKA Neftianik där han vann tre titlar. Klubben är belägen i Khabarovsk, som bara ligger drygt 70 mil från japanska Sapporo.

– Det var mycket resor. Jag tror vi hade tre och en halv timmes flygresa till närmsta bortamatch. Det var ett derby kan man säga, skrattar Fagerström.

Vad fick dig att vända hem till Sverige och Hammarby?

– Lite olika anledningar, framförallt jakten på att vinna SM-guld. Hammarby har alltid varit intressant och är alltid att räkna med i toppen.

Samtidigt är livet som bandyspelare i Stockholm lite annorlunda än det han vant sig vid i Ryssland och Vänersborg.

– Stockholm som stad är fantastisk på alla sätt och vis och Zinken är en speciell plats att vara på. Sen är det sämre förutsättningar när det gäller träningar framförallt.

Hallbrist i Stockholm

I storstadsområdena är situationerna med bristande idrottsanläggningar på många håll akut. Något som Sportbladet har tittat närmare på i en stor genomgång under förra veckan.

Det råder stor brist på isytor, inte minst i Stockholm, där det ännu inte finns någon bandyhall att träna i.

– Vi saknar en hall att utveckla det vi håller på med. Den här hösten har vi haft träningar som varat i 15 minuter på grund av det varma vädret. Så det är lite andra förutsättningar.

15 minuter?! Är det fysövningar som gäller resten av tiden eller?

– Ja precis, man får använda sig av det man kan för att bevara den fysiska statusen så gott som möjligt. Det gör vi i och för sig hela året från april till augusti innan matcherna börjar. Men det är ju då man vill börja träna på speldetaljer och sånt, men nu blir det inte av. Det är bara att göra så gott det går, det har varit bökigt men så är förutsättningarna just nu.

Bygget av en ny skridsko- och bandyhall i stadsdelen Gubbängen är igång till sist, efter år av strul och förseningar. I somras togs det första spadtaget och den beräknas stå klar våren 2020.

– Det är bara hoppas att det blir så, den är varmt välkommen, säger Fagerström.

Vad skulle det betyda för bandyn i Stockholm?

– Det är klart att det skulle göra mycket. Speciellt när det gäller att få tjejer och killar i Stockholm att börja med bandy. Det finns av naturliga skäl inte så många ungdomar som är uppvuxna i Stockholm som spelar i lagen här, det skulle kunna göra att man kan bedriva en helt annan verksamhet. För a-laget öppnar det helt andra dörrar som gör att man kan förbereda sig som ett elitserielag.

”Det ska vi vara måna om”

Men när vädergudarna är på rätt humör är Zinkensdamm en utmärkt plats för bandy. På annandagen möts Tellus och Hammarby i ett Stockholmsderby på den anrika idrottsplatsen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Zinkensdamm

– Det är annandagen som är signumet för vår sport. En hemvändardag på alla sätt och vis. En fin tradition med mycket folk och en fantastisk inramning här på Zinken som betyder mycket, säger Fagerström och tillägger:

– Det är en viktig grej för oss som vi ska vara måna om och fortsätta med.

Tabellsexan Hammarby är stora favoriter på förhand. Men att Tellus ligger sist i tabellen och endast har vunnit en av fjorton matcher den här säsongen spelar mindre roll vid såna här tillfällen, menar Fagerström.

– Det är alltid så här med annandagsderbyt, allt hänger på en match. De är supertaggade att de möter just oss. Det har alltid varit hårda kamper med fysiskt spel de gånger jag har varit med, så det kan vi förvänta oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy