Fornling dagen efter titelfajten: ”Helt sjukt”

avStefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

HAMBURG. Vänster öga är igenmurat. I pannan putar en rejäl bula ut. Men Sven Fornling är ett enda stort leende när han äter frukost på Stadthotel Hamburg.

Över axeln hänger IBO:s guldglittrande bälte. Beviset på att Sven är världsmästare i lätt tungvikt.

– Helt sjukt. Det är sån bokslutskänsla. Nu är det klart, säger revisorn Fornling.

Han har knappt sovit alls på natten efter den stentuffa boxningsmatchen mot Karo Murat i Sporthalle Hamburg. Tolv dramatiska ronder med nedslagningar, fula ojustheter och millimetrar från att bli knockad i slutronden. Till slut stod han ändå och grät av glädje och lättnad som en vinnare.

– Jag har levt med den här matchen i ett halvår. Den har varit i mitt huvud hela tiden.

Det finns ingen returmatch inskriven i kontraktet. Mästare brukar vilja ha med det som en bindande klausul ifall de skulle tappa sin titel.

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON / AFTONBLADET

– Ingen rematch. Dom trodde inte att det skulle behövas, för dom trodde att Murat skulle vinna. Jag skulle kunna slå Murat igen, men det är inget spännande. Inget intresse i att mötas igen.

Han kommer att få en ny stormatch mot någon av de andra världsmästarna i boxningens största organisationer.

– Det är ju så sjukt. Nu sitter jag här med huvudvärk och mår lite kasst dagen efter och så ska jag tänka på Bivol, Beterbiev, Badou Jack … det är liksom ett snäpp till.

”Jag är ju så jävla bra”

Många tvivlade in i det sista på Svens möjligheter att lyckas som proffsboxare.

– Alla. Nästan i alla fall. En del av mig har också tvivlat. Jag har en väldigt låg lägstanivå. Då kan jag tänka, är det detta vad jag har? Sen kan jag göra bra sparringar och då tänker jag varför tvivlar jag på mig själv. Jag är ju så jävla bra när jag är bra.

När man tagit sig upp till den absoluta världstoppen blir det sällan mer än en eller ibland två matcher per år. Sven Fornling vill normalt gå många matcher.

– Det är skillnad på matcher och matcher. Nu får man inte vara dum. Jag har ett världsmästarbälte. Det gäller att kapitalisera på det.

– Jag är inte rädd för att vänta länge. Allting handlar om hur det känns och vilka tillgångar jag har att leva på. Optimalt för mig vore en ny match antingen i maj eller september.

”Känner sig lätt otillräcklig”

Nu åker han hem till Malmö för att måndag morgon åka till jobbet på revisionsfirman och ta tag i papper för att sammanställa bokslut. Ett heltidsjobb han trivs med, men för att satsa fullt ut på boxningen vill han gå ned i arbetstid.

– Tanken är att jag kör på i januari-februari. Sen börjar jag gå ned i tid.

Frun Tove är på plats i Hamburg medan dottern Belle, som inte fyllt ett år ännu, fick stanna hemma hos Svens svärföräldrar.

– Det ska bli underbart att träffa henne. När man är i matchläge har man dels ett läge där man vill gå genom väggar för att slå ihjäl någon mer eller mindre, dels ett läge där man vill gulla och mysa med familjen. Man känner sig lätt otillräcklig i allting.

När vi sitter och pratar kommer en man fram och vill ta bild på sin fru tillsammans med Sven. Tyske tungviktsstjärnan Christian Hammer vill ha en bild på sina kompisar ihop med Sven.

– Nu blir det sånt här som man får ställa upp på framöver. Det kan jag gärna leva med, säger Sven leende.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM