Opereras för nio miljoner – hoppas kunna gå igen

Tomasz Gollob: ”Jag har redan gråtit alla mina tårar”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tomasz Gollob var med om en otäck olycka för 18 månader sedan – speedwayföraren sitter nu i rullstol och är förlamad från midjan och ned.

I februari ska han genomgå en operation, som kostar nio miljoner, för att kunna gå igen.

– Jag har redan gråtit alla mina tårar, säger han.

I april 2017 kraschade speedwaylegendaren och den före detta världsmästaren Tomasz Gollob, 47, under en motocrosstävling i polska Chelmno.

– Det verkar som Gollob tappade kontrollen över motorcykeln i ett högt hopp och sedan slog bröstet i styret med full kraft. Båda lungorna är skadade och flera revben brutna. Samtidigt blev också hjärtmuskeln kraftigt utsatt, berättade läkaren Artur Zaczynski efter olyckan.

Gollob opererades direkt och försattes senare i konstgjord koma, men vaknade tre dagar senare.

Opereras i Schweiz

Drygt ett och ett halvt år senare är den gamla Västervik-föraren förlamad från midjan och ned – i februari 2019 ska han genomgå en komplicerad neurokirurgisk operation i Schweiz. Förhoppningen är att Gollob, som nu är rullstolsbunden, ska kunna gå igen.

Operationen innebär att 47-åringen ska få ett implantat insatt i ryggmärgen. Ingreppet kostar nio miljoner kronor och utförs på kliniken i Lausanne.

– Det är en revolution i Schweiz. Läkarna i Lausanne klarar av att sätta in ett implantat som förenar frisk ryggmärg med den skadade och de har gjort liknande ingrepp vid tre tillfällen tidigare, säger neurokirurgen Adam Zaborowski till polska Super Express.

”Är någonting jag vill göra”

Polska speedwayföreningar har med hjälp av olika insamlingar bidragit med pengar till Gollobs operation. Under en av dessa insamlingar, i hans hemstad Bydgoszcz, i december sa han:

– Jag har fått möjligheten att göra detta i Schweiz, det är någonting jag vill göra. De senaste 18 månaderna har jag kämpat för att kunna resa mig upp från sängen, jag har redan gråtit alla mina tårar.

Tomasz Gollob
Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Tomasz Gollob
Publicerad:

LÄS VIDARE