Saab kan vara på väg tillbaka till rally-VM

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

31 år sedan sist – 2012 kan Saab återvända till VM

1 av 11 | Foto: Saab Media Online
Saabs ursprungliga logotyp.

I 31 år har Saabs rallybilar fått vila. Nu uppges Stig Blomqvists och ”Carlsson på takets” klassiska stall vara redo ge sig ut i skogarna igen.

– Det är på tiden att cheferna på Saab visar att de har lite förstånd, säger rallylegendaren Per Eklund.

Årtiondets största rallycomeback görs kanske inte av en förare.

På 1950- och 60-talen var Erik Carlsson en gigant. 1963 stod han på karriärens krön när han rattade sin Saab 96:a till seger i Monte Carlo-rallyt. Nästa decennium tog Per Eklund och Stig Blomqvist över stafettpinnen och blev världsledande i sina Saabmodeller.

Efter drygt 30 års dvala uppges nu det anrika bilmärket vara på väg tillbaka till rally-VM.

– För motorsporten skulle det ge ett stort intresse. Det gick så satans bra när vi höll på, Stig och jag. Och i Finland är det i dag så mycket folk som kommer och tittar, det hade blivit samma intresse i Trollhättan om Saab var med, säger Per Eklund.

”Enorm entusiasm”

Enligt webbplatsen autosport.com har kontakter knutits mellan representanter för WRC och Saab. Båda ska vara nära en överenskommelse som gör att Saab ska vara i gång till VM 2012.

– Det första mötet har varit och entusiasmen från båda parter är enorm. Precis som Mini (som tidigare offentliggjort sin återkomst) har Saab en stolt historia inom sporten och att återvända till WRC vore logiskt, citeras en källa på sajten.

Enligt autosport.com kommer Saab sannolikt att basera sin VM-bil på 9-1 eller 9-2 modellen som kan få en 1,6-liters turbomotor som har utvecklats av BMW.

Oavsett vilket, ser Per Eklund den möjliga återkomsten som en seger för sporten. Och han tror på ryktena.

”Alla pratar om det”

– Jag är i Finland, nära den ryska gränsen just nu och häruppe pratar alla förare om det. Jag har inte pratat med någon på Saab och hört om det är sant, men det vore jättekul. Det är bara att tacka för att den där Spykermannen (Saabs nya ägare) är intresserad av bilar, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally