OS-guld till Kanadas hockeydamer

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

Det fanns två OS-guld som hemmanationen Kanada på förhand har förväntat sig.

Det första kan nu räknas in efter 2–0 mot USA.

Hockeydamerna tog guldet som ska upprepas av herrarna på söndag.

Det var kanske den mest förväntade finalen av dem alla i OS. Damhockey och stora matcher, då handlar det om USA och Kanada. Den senaste tiden framförallt om Kanada. Värdnationen hade inför OS vunnit guld i såväl Turin som Salt Lake City. Och även om USA har vunnit de två senaste världsmästerskapen hade Kanada något mer att luta sig åt: fem raka segrar mot USA.

En försmak

Den här gången behövdes dock inte statistik som stöd, det fanns tillräckligt av det på läktaren och gav en försmak av hur det kommer att vara om Kanadas herrar når finalen på söndag. I vanliga fall Vancouver Canucks hemmaarena och där Damkronorna ett par timmar tidigare förlorat bronsmatchen var nu ett rött hav som lyfte fram Kanada.

– Vi höll ihop, trodde på oss själva och spelade tufft... bara att vinna på hemmais, framför publiken och familjen, sade Hayley Wickenheiser, som gjorde sitt fjärde OS, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Två matchhjältar

Matchhjältar fick hemmapubliken, inte bara en utan två. Målvakten Shannon Szabados hade bara släppt in ett mål under hela turneringen. I finalen stoppade hon 28 skott. Framåt stod Marie-Philip Poulin för båda målen, det första 13.55 in i första perioden och det andra knappt tre minuter senare på pass från Meghan Agosta.

Sedan var ett av spelens mest självklara guld klart på förhand.

– Det är så speciellt att jag inte vet om det har sjunkit in än, sade Hayley Wickenheiser.

55 matcher ihop

Kanada har en satsning mot damhockeyn som många andra länder bara kan drömma om. Inför OS hade man spelat 55 matcher ihop, bland annat 30 matcher mot pojklag, allt som ett led för att hitta tillräckligt bra motstånd då övriga damhockeynationer är så långt efter.

Och efter den moraliskt rätta finalen ser nu Kanada fram mot ytterligare en i helgen. Efter utskåpningen mot Ryssland förväntar sig de flesta att herrlandslaget får en enkel resa förbi Slovakien. I så fall kan det också bli ytterligare ett returmöte mot USA.

– Vi önskar dem lycka till och jag hoppas att vi har inspirerat dem, sade Kanadas forward Gillian Apps.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN