Svenskarna hånade - av norska publiken

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fruktade påhopp från fulla norrmän redan inför loppet: ”De kastar glåpord efter en”

Holmenkollen. Inför loppet fruktade Marcus Hellner påhopp från fulla norrmän.

Efteråt hade han, Johan Olsson och Charlotte Kalla förlorat mot norska åkare – efter att längs hela spåret ha slagits mot norska psykningar.

– De kastar glåpord efter en och skriker att man är trött, säger Olsson.

På damernas tremil trasslade Charlotte Kalla in sig i det orange plaststängslet och föll. Norskorna i täten drog ifrån och Kalla slutade fyra. Johan Olsson på den infällda bilden.
Foto: SVT
På damernas tremil trasslade Charlotte Kalla in sig i det orange plaststängslet och föll. Norskorna i täten drog ifrån och Kalla slutade fyra. Johan Olsson på den infällda bilden.

"Det är jävligt speciellt." Johan Olsson är dödstrött och har inga vackrare ord

efter att ha gått i mål som femma, utklassad av Petter Northug.

Holmenkollens femmil är redan jobbig, ändå gör den norska publiken allt för att förvärra för svenskarna. Allt för att håna och sinka.

– Det här är skidtävlingarnas Tour de France. De skriker hela tiden att man ser trött ut. "Tog det stopp, eller?" hör man, säger Olsson.

Är det någon galning du minns extra klart?

– Ja, han som skrek att jag var stum. Jag var inte så jävla stum då, men hade inte tid att svara.

Favoritoffer

De andra svenskarna upplevde samma sak. Visst anar de hatkärlek i ropen, men inför femmilen bloggade Marcus Hellner om "en och annan gliring från en del överförfriskade baggar". I mål konstaterade han att han blivit deras favoritoffer.

Damernas tremil dominerades av norskorna. Efter halva loppet ryckte Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira. Klungan kom inte närmare, så Charlotte Kalla gav sig ut på ensamjakt. En kamp som var lönlös och ackompanjerades av hån.

– Man kan få höra allt möjligt, som "det här kommer bli tungt för dig", säger Kalla.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN