”Jag vill vinna guld, sen lägger jag av”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jernberg – den eviga tvåan

Han är den eviga tvåan.

Med siktet inställt på ett guld.

– Målet är att äntligen vinna, sedan kan jag lägga hjälmen på hyllan, säger Michael Jernberg, 47.

Foto: Scanpix

För många är rallycross synonymt med Kenneth Hansen, svensken som satsar på sitt 15:e EM-guld. Men där finns ytterligare två svenskar med titelchanser: Andréas Eriksson och Michael Jernberg. Den förstnämnde är kanske lika känd för att han byggt bilar åt den amerikanske rallyikonen Ken Block och den sistnämnde för att han tagit tre silver och två brons i EM.

Kämpat mot Hansen

Det senaste silvret tog han i fjol, bakom mästaren Sverre Isachsen från Norge. Hansen var trea och Eriksson fyra – och troligen är det samma fyra förare som gör upp om mästerskapet i år igen.

– De första åren kämpade jag mot Kenneth och det är inte lätt att slå honom över tio tävlingar, jag har slagit honom i SM där det är fyra. Man måste vara så fruktansvärt jämn och får inte göra någon djupdykning, säger Jernberg.

Sista säsongen?

Nu gör han sin tredje och kanske sista säsong med fabriksstöd från Skoda.

– Första året handlade det om att lära sig, andra om att göra resultat och målet är att vinna det tredje. Det borde inte vara omöjligt att vara med och slåss i toppen, säger han.

– Det känns bra, den gamla bilen är nyrenoverad eftersom den fått lite skador under sina två säsonger. Vi har ändrat viktfördelningen, diffarna och fjädringen. Bilen har känts riktigt bra under testerna, det känns mer positivt än i fjol.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally