Lewis Hamilton vann efter stor dramatik

avJohanna Mörtberg

SPORTBLADET

Red Bull schabblade bort tätposition – men Webber kom tillbaka

Foto: Formula1.com
Resultat F1-loppet på Spa.

Mark Webber tog pole position för Red Bull, därmed har stallet kvalat bäst i alla race förutom i Kanada, där McLarens Lewis Hamilton var snabbare. Men när startlampan släcktes gjorde Webber en katastrofstart och tappade tätpositionen.

Det oberäkneliga vädret kom sedan att spela huvudrollen i racet.

Foto: AP
Det såg ut att bli dubbelt McLaren, men så blev Jenson Button påkörd av Sebastian Vettel och fick bryta.

Vid kvalet hade Mark Webber tagit hand om tätpositionen före Lewis Hamilton och Robert Kubica.

Schumacher nedflyttad

Michael Schumacher kvalade in som elva, men flyttades ner ytterligare tio platser efter incidenten med Rubens Barrichello i Ungern, därmed fick Mercedesföraren starta som 21:a. Schumachers stallkamrat Nico Rosberg som kvalade in som tolva, blev också nedflyttad fem platser sedan han bytt växellåda mellan den sista tidsträningen och kvalet. Rosberg startade från ruta fjorton.

Under morgonen var det på nytt ostadigt väder, det hann både med att regna och torka upp. Temperaturen var cirka 15 grader i luften och 21 på banan, och det fanns risk för regn igen även under F1-loppet.

– Planen är att ta täten och stanna där. Men det viktiga är att observera vädret och försöka välja rätt däck, sade McLarens teamchef Martin Whitmash till Viasat Motor ett par minuter innan starten.

FIA hade beslutat att väderförhållandena ändrats sedan kvalet, vilket gav teamen möjlighet att göra vissa förändringar på bilarna inför starten.

Vid starten missade Mark Webber helt, i stället var det Lewis Hamilton och Robert Kubica som tog täten, med Jenson Button som trea. Strax efter starten började det regna och det blev stor kalabalik i fältet eftersom de flesta förarna hade slicks. Rubens Barrichello och Fernando Alonso körde ihop medan Button tog sig upp som tvåa när Kubica sladdade av banan. Vid Bus stop-kurvan var det nästan tio förare som åkte av banan i halkan. Barrichello missade sin bromspunkt och körde rakt in i Alonso.

Kaos när regnet föll

Barrichello tvingades bryta efter smällen och brasilianarens 300:e GP blev mycket kortvarigt. Alonso lyckades ta sig tillbaka i racet men han tvingades byta däck, efter att ha slängt på intermediate efter kraschen med Barrichello gick spanjoren tillbaka till slicks igen. Det var mycket rörigt när förarna försökte bestämma sig för vilka däck som skulle användas. Regnet passerade hastigt och efter fyra varv sken solen igen.

Michael Schumacher lyckades köra upp sig till tolva under den inledande kalabaliken och Jarno Trulli var uppe på trettonde plats. Lewis Hamilton såg säker ut i täten efter nio varv, med Jenson Button och Sebastian Vettel bakom sig.

I en tät fajt på det elfte varvet körde Vitalij Petrov om Nico Rosberg och Rosberg tvingades ut för banan en kort stund. Michael Schumacher passade på att smita om Rosberg, men de båda Mercedesförarna touchade varandra så en bit av Rosbergs framvinge bröts av. Schumacher lyckades undvika punktering.

Vettel körde på Button

På det sjuttonde varvet förilade sig Sebastian Vettel och körde rakt in i Jenson Button, britten tvingas bryta sedan Vettel kört sönder hans kylare, medan Vettel kunde komma ut igen sedan han bytt noskon. Möjligen kan regn på banan ha lett till att Vettel tappade kontrollen på sin bil. Vettel fick sedan ett drive-through-straff för kollisionen.

– Jag hoppas att det var ett förarmisstag. Men det var en väldigt konstig manöver som kostade mig otroligt mycket, sade Jenson Buton till Viasat Motor efter incidenten.

Det gjorde att Mark Webber klev upp som trea bakom ledande Lewis Hamilton och Robert Kubica. Michael Schumacher smög uppåt och efter 18 varv låg Mercedesföraren sexa.

Vettel fortsatte att ha otur, under det 27:e varvet fick han punktering på bakdäcket efter allt för hård närkontakt med Vitantonio Liuzzi i Bus Stop-kurvan.

En ny regnskur drog in när tio varv återstod av loppet. Lewis Hamilton tassade vidare på slicks i täten, men åkte av banan. McLarenföraren lyckades dock komma ut på banan igen och kunde hålla undan för Robert Kubica. De flesta förarna valde att gå in och byta till intermediate-däck. I depån gjorde Kubica en miss så Webber kom ut före och därmed var Red Bullföraren uppe som tvåa.

Alonso snurrade

På det 39:e varvet kom Fernando Alonso för hårt upp på kerbsen i Les Combs och snurrade. Bilen stannade mitt på banan och eftersom Ferrarin stod i vägen kom säkerhetsbilen ut på banan. När bilen släppte fältet igen så försökte Webber göra allt för att smita om Hamilton, men britten körde smart och höll Webber bakom sig.

Lewis Hamilton kunde vinna loppet före Mark Webber och Robert Kubica.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1