Motorsport

”Enormt stor merit att vinna i Monaco”

Av: 

Janne Blomqvist

SPORTBLADET

”Som att åka i 300 km/h på Kungsgatan”

Vad gör Monacos GP så speciellt?

Att det avgörs mitt inne i staden, det är som att åka i 300 km/h på Kungsgatan i Stockholm. Det går inte att föreställa sig om man inte varit här. Racingen är inte hundraprocentig, det går i princip inte att köra om på den trånga banan. Men alla tycker om att köra här, och det anses som en enormt stor merit att ha vunnit i Monaco.

Janne Blomqvist.
Janne Blomqvist.

Lewis Hamilton och Jenson Button har vunnit de två senaste åren i Monaco. Kan någon av britterna vinna även i år, med tanke på att ingen av McLarenbilarna har kvalat bättre än trea?

Att kvala bra blir A-O. Men det finns ingenting som talar för att det ska se annorlunda ut i det här kvalet, Red Bull är klockrena favoriter även här. Men McLaren har förbättrat sig. Lewis Hamilton gjorde ett superbra jobb både i kval och lopp senast, sedan kan han inte rå för att fälgen går sönder.

Sebastian Vettels Red Bull anses allmänt vara den snabbaste bilen, med tre polepositions. Men den unge tysken ligger ”bara” trea i mästerskapet. Varför?

Jag tycker verkligen inte trea i VM är bara. Men det är lite märkligt att Red Bull måste åka så mycket på marginalen. Senast var man en sekund snabbare än övriga. I racetrim borde de åtminstone ha några tiondelars försprång. Men det har de inte. Därför frestas materialet på.

Bilen är byggd på marginalen, men någon form av fintrimning saknas. I nuläget får de leva med det här, eller sänka tempot i racen. Hade Vettel kört lite lugnare senast kunde han ha blivit tvåa. När bromsarna var på väg att gå försökte teamet få Vettel av banan, utan att lyckas, och det säger samtidigt en hel del om potentialen.

Hur stora chanser har Michael Schumacher att tangera Ayrton Sennas rekord på sex Monacosegrar i helgen?

Jag tror inte det kommer att hända. Det enda som skulle tala för det är dåligt väder på kvalet, och att han har tur med tajmingen och hamnar i poleposition, annars saknas fart att utmana. Jag tycker inte att Mercedes gjorde några framsteg i Barcelona. Totalt sett har det, med tanke på Rosberg, inte blivit någon förbättring.

Vem toppar och vem floppar i Monaco?

Red Bull toppar. Floppar gör Felipe Masa. Han har haft svårt att få däcken att fungera och börjar tvivla på sig själv. Annars snackas det mycket om backmarkers. Hastighetsskillnaderna mellan de bästa och sämsta upplevs som ett bekymmer inför loppet på den trånga Monacobanan. Lucas Di Grassi höll på att ställa till det rejält för Lewis Hamilton senast.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

GP2