Ekström har nått sina drömmars mål

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske racingföraren debuterar i Nascar

1 av 2 | Foto: Mattias Ekström/Red Bull
Mattias Ekström ska göra debut i Nascar den 20 juni 2010.

Det är två år sedan Viasats Nascarkommentator Ted Westerfors började höra ryktena om att Mattias Ekström var aktuell för att tävla i den amerikanska racingserien.

Nu har ryktena blivit verklighet och Ekström debuterar den 20 juni.

– Jag tror att han kommer att klara det utmärkt, säger Westerfors till Sportbladet.

Mattias Ekström kommer att göra ett inhopp i Nascarserien den 20 juni på Sonomabanan. Det blir inget lopp på ovalbana utan man kör på en vanlig racingbana.

– Jag tror att han kommer att klara det utmärkt, han är orädd och har lätt för att anpassa sig till vad han än sätter sig i för biltyp. Han har slagit Michael Schumacher i Race of Champions och kört fortare i Sébastien Loebs rallybil än vad Loeb gjort själv. Jag kan inte tro att Ekström kommer att misslyckas, säger Ted Westerfors entusiastiskt.

Även om Mattias Ekström nu ska köra ett Nascarlopp på en vanlig racingbana tror Westerfors att Ekström också kommer att få chansen på ovalbana.

– Ja, det tror jag. Teamet tror ju så mycket på Mattias att man tar in honom i stället för den reservförare man har till bilen, och det lovar gott.

Vad tror du att vi kan vänta oss av Ekström i debuten?

– Jag tror inte att han vinner, men om han kan placera sig mitt i fältet så är det mycket bra. Det är inget lätt lopp på Sonoma, banan är kuperad och förare som Jimmie Johnson, Jeff Gordon och Robbie Gordon är väldigt duktiga på sådana här road course-banor. Mattias är ny här och det gäller för honom att sätta sig i respekt.

Vad är de stora skillnaderna mellan den DTM-bil som Ekström tävlar med till vardags och en Nascarbil?

– DTM-bilarna är mer högteknologiska. De är ju egentligen förtäckta formelbilar under skalet. Nascarbilarna är stora och tunga, det är mycket metall och inte lika moderna motorer.

Tror du att Mattias Ekström kommer att byta serie om han får chansen?

– Det är ingen hemlighet att Ekström velat prova på Nascar, han har sökt sig hit och jag förstår inte att han inte fått chansen tidigare. Han har varit länge DTM-serien och vill säkert prova på något nytt. Ekonomiskt sett kommer han få det bättre om han väljer Nascar, men även om teknologin i bilarna är mer gammeldags så tycker jag att Nascar är ett kliv uppåt i karriären.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport