Nadal tävlar i en egen liga – men Robin kan nå kvarten

SPORTBLADET

Holm: Gruskungen är i Paris för att återställa ordningen

PARIS. Inför Australian Open kunde jag plocka ut ett tjugotal tänkbara vinnare.

Nu, när det är dags för Öppna franska, existerar bara ett namn.

Rafael Nadal.

Gruskungen är i Paris för att återställa ordningen.

Det är dan före dan och människor i tusental har sökt sig till Roland Garros, den förtrollande tennisanläggningen i Paris västra delar.

De trängs och trivs, trivs och trängs.

Sedan spelar det ingen roll att solen bländar mer än spelet i den pågående jippomatchen mellan de franska musikprofilerna Martin Solveig och Bob Sinclar.

Den förstnämnde släppte, som ni säkert minns, sin debutsingel 1996. Låten hette ”Satisfied” och kan omöjligt ha handlat om hans talang som racketsvingare.

Solveig både ser ut och spelar som en pannbandsförsedd vit sparris.

Det lär bli högre spelkvalitet i dag, då Öppna franska inleds.

Vad kan vi då vänta oss av årets turnering?

Har Janko Tipsarevic skägg?

Sover Simona Halep på rygg?

Många spelare har längtat till Paris, men ingen har längtat intensivare än Rafael Nadal. Han ska visa att fjolårets förlust mot Robin Söderling var en engångsföreteelse, framkallad av en storspelande svensk och ett par värkande knän.

Ett starkt formbesked

Det är lätt att glömma det, att Nadal var skadad när han för första gången sedan debuten 2005 förlorade en match på Roland Garros. Det var inte olust och besvikelse utan smärta som fick honom att lämna återbud till Wimbledon och ta ett tävlings­uppehåll på drygt två månader.

Ett år senare har han slickat såren och på nytt visat vem som är tennisvärldens oomstridde gruskung. Hans inledning på grussäsongen är ett formbesked starkare än järnbalkarna som bildar Eiffeltornet.

”Rafa” har spelat 15 matcher på grus och vunnit samtliga, vilket gav honom titlarna i Monte Carlo, Madrid och Rom och ett nytt kapitel i tennisens historieböcker.

I Monaco var han löjligt överlägsen. Han förlorade 14 game under hela turneringen och slog i finalen den urstarke och formstarke landsmannen Fernando Verdasco med 6–0, 6–1.

Rafa tappar inte tre set i en match

På grus tävlar Nadal i en egen liga och överlägsenheten kommer att bli ännu tydligare i Öppna franska, där matcherna avgörs i bäst av fem set.

”Rafa” kommer att tappa något enstaka set, precis som mot Nicolas Almagro i Madrid och Ernests Gulbis i Rom, men han kommer inte att förlora tre i samma match. Allt talar för en ny final mellan honom och Roger Federer, och att spanjoren vinner den.

Fjolårsfinalisten Robin Söderling övertygade inte direkt under genrepet i Nice, där han förlorade mot den försvinnande lille belgaren Olivier Rochus.

Det var, på ett sätt, det bästa som kunde hända. Svensken kan nu spela helt utan press och har kunnat för­­bereda sig i lugn och ro.

Personligen blir jag inte förvånad om Söderling tar sig till kvartsfinal, där Federer blir för svår.

Västgöten har många positiva minnesbilder från Paris och de är inte tunga att bära.

Fråga Rafael Nadal, den blivande mästaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis