Landslagsbacken tillbaka efter svåra fotskadan

I dag samlas damlandslaget för de avgörande VM-kvalmatcherna.

Jessica Samuelsson, 26, följer utgången med stora förhoppningar om ett svenskt mästerskap och en egen comeback i Blågult.

Arsenalbacken berättar för Sportbladet om kontakten med landslagsstaben, livet i den brittiska fotbollen och den tuffa vägen tillbaka efter fotskadan.

– Jag vet inte om foten någonsin kommer att kännas helt normal.., säger hon.

Ni kanske minns bilderna från Fotbollsgalan förra hösten. Jessica Samuelsson, utsedd till Årets back, hoppade upp på scenen med hjälp av kryckor och fick stötta sig mot programledaren Anna Brolin under intervjun.

Det talades om en karriärshotande skada och ser man på Jessica Samuelssons privata foton från ett av läkarbesöken några veckor efter den stora fotoperationen kan man förstå varför.

Men landslagsbacken fick god medicinsk hjälp med fotskadan som ådrog sig i samband med oktoberkvalet mot Ungern. Benen i foten sitter nu på rätt plats och ligamenten har läkt ihop igen. Foten är åter stabil och har tränats stark för höstens ligaspel.

– Vi har tagit det väldigt försiktigt så det inte blivit fler bakslag. Jag spelade 15 minuter i första matchen, sen 35 och har kört 75 minuter med ett ungdomslag. Jag ska vara redo för 90 minuter när serien drar igång, säger Jessica Samuelsson inför ligaspelet i september.

Hon är dock noga med att inte forcera processen. Ett bakslag i maj blev en hård läxa.

– I efterhand var det nog tuffast när jag var så nära matchspel och så gick det inte hela vägen utan jag fick backa många snäpp. Jag inser att jag måste vara noggrann och lyssna på kroppen, berättar 26-åringen.

24 oktober i fjol skadade sig Jessica Samuelsson i VM-kvalet hemma mot Ungern.
24 oktober i fjol skadade sig Jessica Samuelsson i VM-kvalet hemma mot Ungern.

Skadan har också varit förknippad med rejäl värk.

– Jag hade ganska ont efter andra operation, tre månader efteråt. Det har egentligen gjort ont hela vägen och kommer göra det. Det var ganska mycket skrot och en platta därinne, men nu ska allt vara ute..., säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte om den någonsin kommer att kännas helt normal, men det är inget som håller mig tillbaka.

Känns tillslaget annorlunda?

– Det är lite ovant. Foten har ändrat form lite i och med operationen också. Men jag kommer att hitta rätt och har kört extra tillslagsträning.

Har samma poäng som Danmark

Arsenal inleder FA Womens Super League mot Liverpool den 9 september och det finns fortfarande tid. Klubben har inga fler matcher inbokade inför premiären då det är landslagsuppehåll.

För Jessicas del blir det lite extra spännande. Hon hoppas självklart på ett blågult och personligt deltagande i VM nästa sommar.

Sverige möter Ukraina i Göteborg på torsdag och Danmark – som inför avgörandet har samma poäng som Sverige – på bortaplan veckan efter det.

– Landslaget är alltid ett mål jag har. Det är klart att jag har tänkt på det. Där vill jag vara, säger hon.

Hon har haft en regelbunden kontakt med förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman.

– Det känns skönt att veta att de tänker på en och följer upp hur det går, säger Jessica Samuelsson.

I högerbackens frånvaro har Hanna Glas visat framfötterna, både som back och som ytter när Sverige spelat med en trebackslinje.

Jessica Samuelsson – som har 55 landskamper på kontot – är medveten om utmaningen som väntar.

– Det är alltid hård konkurrens i landslaget. Man måste vara den bästa för att komma med. När jag är fullt fit kan jag vara där och tävla om plats i truppen, sen en plats i startelvan, säger hon.

Hur ser du på en trebackslinje, som Sverige kört med i vissa matcher?

– Jag tror att det är mest beroende på motstånd. Om det inte funkar har man ett annat kort att spela och det är bara en fördel att vi kan spela både och.

Även Arsenal varierar i backlinjen och Jessica Samuelsson är öppen både för att spela som en av tre backar och wingback.

Jessica Samuelsson på match tillsammans med mormor Birgit.
Jessica Samuelsson på match tillsammans med mormor Birgit.

Turbulent när klubbikonen slutade

Londonklubben, som var i FA-cupfinal mot Chelsea i våras, har tidigare varit ett starkt fäste inom damfotbollen i England, men har under senare år fått se sig passerade av Chelsea och Manchester City.

Men en ökad tillgång på klubbens stora träningsanläggning och en kompassändring har skapat nya förutsättningar.

– Vi måste anpassa oss efter deras tider när det gäller gym, planer med mera, men jag tror inte att det var så många år sedan Arsenal women fick flytta in på anläggningen, så vi är mycket glada över att få hålla till där inne och använda faciliteterna, säger hon.

Managern Joe Montemurro, som tillträdde under förra säsongen, vill spela en flytande anfallsfotboll.

– Vårt mål är att ta oss till Champions League, vi misslyckades med det förra året. Vi har en ganska tunn trupp även om vi fått in en del nya spelare. Vår tränare kom in i julas med bra taktiska bitar och lite mer organisation. Det känns efter som att vi kan bygga vidare på det.

Arsenal har som klubb inför säsongen haft en omtumlande period när förre ikonen Arsène Wenger lämnade efter alla år, något som Jessica Samuelsson kunde känna av.

– Det var lite turbulent när det skedde och många var ovissa. Jag märkte det framförallt på fystränare och coacher för killarna i akademin. Men det löste sig ganska snabbt, säger Jessica Samuelsson.

Hon själv bor i Londons förorter där pojkvännen Anders Karlsson kommer så ofta det fungerar med jobbet hemma i Sverige.

Landslagsbacken trivs bra med livet i London och känner verkligen att hon lever i en kultur som är starkt förknippad med fotboll.

– Svenska spelare är mer skolade taktiskt, men det känns som att spelarna som är fostrade här har varit med boll mer. Det är fler människor ute och spelar, det finns planer dit alla kan gå. Det är en större fotbollskultur än i Sverige känns det som, alla barn här leker med boll, säger hon.

Hon följer förstås Arsenal extra i Premier League, men kom till England utan ett favoritlag i ligan.

Något som uppfattades som mycket märkligt.

– Här är det konstigt om man inte har ett fotbollslag, då ses man som en utomjording..., säger Jessica Samuelsson och skrattar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.