”Tuffaste i min karriär”

avErik Karlsson

Foto: Jessica Gow/TT

BERLIN. Michel Tornéus har gjort 19 internationella mästerskap.

Aldrig har han kommit med en sämre säsong i ryggen.

– Det här är definitivt en av de tuffaste utmaningarna jag har haft i min karriär, säger han.

EM-truppen är full av debutanter. När landslaget höll sin första pressträff satt de där på rad, fem av sex friidrottare hade aldrig ställt upp på ett utomhus-EM.

Men det vägdes upp av Michel Tornéus, 32.

Han är här för sitt femte utomhus-EM och sitt totalt 20:e stora internationella seniormästerskap. Totalt har det blivit sex medaljer och tittar man bara på årsbästalistan och ser vad som krävs för att vara med i Europatoppen är det lätt att tro att det ska bli en sjunde.

Om det inte varit för att man får scrolla och scrolla – och scrolla för att hitta Michel Tornéus själv.

Efter en skadeplågad höst och vår och en tränarförändring har säsongen blivit långt i från vad han tänkt och han kommer till Berlin med tre tävlingar och 7,88 som bästa resultat.

– Det är en helt ny situation som inte är optimal, men jag är optimistisk och jag hoppas att det här ska gå. Jag hade inte åkt hit om jag inte trott på det. Men det här är definitivt en av de tuffaste utmaningarna jag har haft i min karriär, att komma till ett mästerskap och inte känna att man gjort något inför, säger han.

”Ganska öppet”

Men trots ”den sämsta uppladdningen man kan ha” är han inte skrämd av motståndet.

– Ingen är oslagbar. Det är ganska öppet, man kan inte räkna bort någon. Men jag måste fokusera på kvalet och vara ödmjuk, kanske mer ödmjuk än på länge.

Du är väl inte särskilt kaxig i vanliga fall?

– Nej det är jag väl inte, men det här är ett nytt läge. Jag går in som underdog och det känns rätt najs. Det är många andra som får fokus. Jag är mer här på karriärens höst och glider med i bakgrunden och får fokusera på det jag ska göra, skrattar Michel Tornéus.

Kvalet i längdhopp avgörs 16.30 på måndagseftermiddagen och där får Tornéus sällskap av Thobias Nilsson Montlér som leder den svenska årsbästalistan med 8,03.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM