Här hånas hon – igen

SPORTBLADET

Annika platsar inte bland kandidaterna till Jerringpriset: En ren förolämpning...

Golfsverige är i uppror.

Enligt nomineringarna till Jerringpriset är Annika Sörenstam inte ens en av Sveriges tio bästa idrottsutövare.

– Det här är ett sätt att förnedra henne, en ren förolämpning mot Annika, säger golfkommentatorn Göran Zachrisson.

Foto: INTE PÅ TOPP TIO Annika Sörenstam fick inte tillräckligt med röster för att gå vidare som en av finalisterna till Jerringpriset. Förra årets segrare fick se sig besegrad av mindre kända namn såsom OS-bronsmedaljörerna i segling Therese Torgersson och Vendela Zachrisson och racingföraren Mattias Ekström.

I fjol hånades Annika Sörenstam av Robert Gustafsson på idrottsgalan i Globen. Och nu det här.

– Jag vet inte hur jag ska uttrycka det här på ett tillräckligt elegant sätt. Men den här listan präglar Sverige. Golfvärlden är större än vad vi någonsin kan förstå oss på, säger Göran Zachrisson.

”Handlar om pengar”

Han tror att Annika Sörenstam kommer att bli förnärmad när hon får reda på resultatet som det svenska folket röstat fram via tipskuponger och mail.

– Jag tror det handlar om de olika kommersiella villkoren. Vi har lärt oss att inte tjäna för mycket pengar. Men Annika kan inte hjälpa att när hon vinner en tävling så vinner hon mer pengar än vad andra tjänar på tio år, säger Zachrisson.

Annika Sörenstam blev utnämnd till den främsta idrottskvinnan i hela världen 2004 av nyhetsbyrån AP. Hon vann en major och tio andra tävlingar i en sport som präglas av hård konkurrens

Hennes kollegor är också överraskade:

– Det är inget snack om att Annika borde vara med, hon är en Sveriges tio populäraste idrottsprofiler, säger golfproffset Fredrik Jacobsson.

– Men golf är ingen OS-gren och hade det varit så att Annika hade sänkt en avgörande putt för ett guld till Sverige hade hon varit en av kandidaterna till att ta hem priset igen, säger Jacobsson.

”Märkligt”

Även tävlingsarrangörerna på radiosporten uttrycker sin förvåning:

– Man vet ju aldrig hur folk röstar, men det här är lite märkligt säger Dag Malmqvist. Det har ju varit en del kampanjröstningar via internet men det är ändå bara en liten del jämför med antal tipsröster som kommer in.

– Jag har en liten egen teori om att folk gärna röstar på tjejer, men i fallet med de två seglartjejerna är det lite konstigt för de har knappt fått någon publicitet alls, säger Malmqvist.

Röster har tagits bort

På Radiosporten har man kollat igenom alla mailrösters ip-nummer och rensat bort de röstande som lämnat fler än två röster.

– Det är ett lite speciellt pris där folk röstar med hjärtat och då kan lite mindre sporter där folk känner starkt för en utövare lyftas fram, säger radiosportens Annika Greder Duncan.

Philip Wallin, Thomas Tynander