”Krönikan kommer att finnas kvar i någon form”

SPORTBLADET

SVT:s sportchef Albert Svanberg chattade med läsarna på sportbladet.se

Foto: Fortsätter som krönikör SVT:s nye sportchef försvinner inte från rutan helt och hållet.

Albert Svanberg säger: Hej, nu är jag på plats!

Albert4life säger: Vilka sporter har du själv sysslat med, några meriter kanske?

   Albert Svanberg säger:Provade på det mesta, men tävlade mest i tennis och framförallt hockey – främsta meriten är nog att jag blivit helt söndermosad av gamla NHL-proffset Lasse Lindgren i ett sarghörn en gång på 80-talet

säger: Hej Albert! Vilken utbildning har du gått för att vara där du är idag?

   Albert Svanberg säger: Utöver gymnasium har jag gått på journalisthögskolan i Göteborg. Har också pluggat filmvetenskap ett halvår.

säger: Kommer du sluta med dina klockrena krönikor nu, särskilt vid stora sportevenemang, typ fotbolls em/vm, os, osv?

   Albert Svanberg säger: Tack för responsen. Krönikan kommer att finnas kvar i nån form, men inte varje vecka.

Clemons säger: Var det du som hade den utmärkta smaken att lägga in Jungleland till straffdramat, VM-krönikan 94?

   Albert Svanberg säger: När det gäller musikval är sällan nåt min förtjänst - mannen som ska hyllas heter Dennis Videmyr och är redigerare hos oss.

Karl säger: Finns det något evenemang som du vill införa i SVT:s programtablå som inte redan finns?

   Albert Svanberg säger: Vårt utbud ska aldrig vara statiskt – så visst kommer det komma in nya evenemang precis som andra kan få vila en period.

Peter säger: Jag tror att allsvenskan skulle må mycket bra av att SVT tar över Fotbollskväll igen, det är nåt som jag tycker ni borde prioritera. Hur resonerar du kring detta?

   Albert Svanberg säger: Fotbollskväll finns kvar, det är bara innehållet som förändrats. Vi gjorde Fotbollskväll förra våren och vi kommer göra det i år, med inriktning på internationell fotboll. När det gäller allsvenskan i fotbollskväll föll det på för hög prislapp förra gången, så egentligen ska du ställa den frågan till förbundet.

vanHelsing säger: Vad har du för förebilder inom TV-sporten?

   Albert Svanberg säger: Jag uppskattar olika drag hos olika personer, beroende på vilket jobb dom har - historiskt sett var Sven "Plex" Pettersson fenomenal i det att han behärskade kommenterandet i många olika idrotter.

parre säger: Tjena Albert , kan inte SVT och TV 4 gå ihop och köpa rättigheterna till nån stor fotbollsliga, typ Premier league? Eller kostar det för mycket ?

   Albert Svanberg säger: Vi delar redan idag på just några stora evenemang som friidrotts-VM, fotbolls-VM och fotbolls-EM. När det gäller exempelvis Premier League finns det just nu annat som har högre prioritet.

Åsa säger: Hej! Hur kommer vi att märka att du är ny chef på SVT-sporten?

   Albert Svanberg säger: Jag brinner för SVT Sport och våra tittare – och vi ska alltid våga gå egna vägar när det gäller olika typer av sportprogram.

sport säger: Hej Albert! Undrar hur ni resonerar när ni bestämmer vilka idrotter som ska få mest tid i Sportnytt och hur ni avgör vilka som det finns störst intresse för?

   Albert Svanberg säger: Nyhetsvärderingen i Sportnytt sker utifrån flera olika aspekter. Hur stor är sporten, hur internationell är den, hur stora publiksiffror har den, hur bra är Sverige i den etc.

xx säger: Kommer ni sända dam-VM i ishockey i april?

   Albert Svanberg säger: Jajamen, vi följer framförallt Sverige i antingen SVT 24 eller SVT 1&2

Janne säger: Hej. Vilket lag är ditt favoritlag. Svara ärligt nu!

   Albert Svanberg säger: Det ärliga svaret är att jag kommer från Kiruna, och alltid följer lag därifrån lite extra, ett tufft jobb, inte minst sen också hockeylaget halkat nedåt i seriesystemet.

ushi säger: Vem är ditt drömintervjuobjekt?

  Albert Svanberg säger: I sportens värld vore Mike Tyson rätt intresssant att byta nåt ord med.

Kingen säger: Albert. Vem är den bäste medarbetaren på SVT? Och snälla. Kom nu inte med nån lång dräpande Kirunaförklaring... Jag vill ha ett rakt svar.

   Albert Svanberg säger: Här kommer det kurviga; det beror på vad man vill ska göras.

Tobias, Karlskrona säger: Vilket är ditt bästa idrottsminne alla kategorier?

  Albert Svanberg säger: Som tv-tittare; Tomas Sandströms 2-2 mål mot Sovjet -87, som journalist fotbolls-VM 94. Som aktiv när jag slog Bernt Lagergren i tennis.

svanbert säger: Tvingar Jihde er andra att vara med på hans skämt och sketcher?

   Albert Svanberg säger: Tvingar??? Vi är glada att få vara med!

Tobias säger: Tycker du att elitserien ska utökas till 14 lag ?

   Albert Svanberg säger: Nej! Just det faktum att det finns några riktigt starka lag också i allsvenskan höjer spänningen totalt sett. En utökning skulle motverka det.

Halle säger: Vad gör du om 10 år?

   Albert Svanberg säger: I dag om tio år går jag förhoppningsvis på Jacob hårds 60-års fest, för nu ska jag strax nämligen gå på hans 50 års-dito.

Lars säger: Hej Albert. Vilket är det bästa svar du har fått på frågan "Hur känns det?"?

   Albert Svanberg säger: Det bästa jag hört är i alla fall kanotisten Henrik Nilsson som direkt efter OS-guldet i Aten fick just den frågan av reporter Lagergren och svarade: "Det känns ungefär som om man tagit OS-guld”.

   Albert Svanberg säger: Nu måste jag dra vidare. Tack för visat intresse, och fortsätt komma med synpunkter till oss på SVT sport – det behövs!

Moderator säger: Därmed tackar vi Albert Svanberg – och önskar honom lycka till på det nya jobbet!