Tuffast möjliga lottning för ”Pim-Pim”

SPORTBLADET

Federer och Agassi på samma halva

En av favoriterna till slutsegern i Australian Open.

Det tror många om Joachim Johansson.

Men i så fall måste ”Pim-Pim” komma på ett sätt att ta sig förbi Andre Agassi och – framför allt – Roger Federer för att det över huvudtaget ska bli någon final.

Natten till fredagen genomfördes lottningen till Australian Open. För Joachim ”Pim-Pim” Johansson, seedad elva i turneringen, kunde den ha utfallit betydligt bättre. I första omgången ställs han mot Sjeng Schalken, holländare som numera inte ses som någon storfavorit efter att fått 2004 förstört på grund av en långvarig sjukdom men som har såväl kvartsfinal i Wimbledon som semifinal i US Open på meritlistan.

Möjligt svenskmöte

Men den 28-årige holländaren är ingenting mot vad som väntar längre fram i turneringen. Vid avancemang till tredje omgången kan ”Pim-Pim” ställas mot vänsterhänte Feliciano Lopez, en av få spanjorer som trivs alldeles utmärkt även på snabba underlag. Seger även där så kan det bli ett svenskmöte i form av Thomas Enqvist (möter Michal Tabara, Tjeckien, i första omgången) men mer troligt Andre Agassi.

Den förra världsettan och fyrfaldige Australian Open-mästaren är numera seedad tolva i turneringen. Agassi har också haft skadeproblem och ska testa sin höft i en uppvisningsmatch mot Tim Henman på lördag. Men amerikanen är ändå något av en mardrömsmotståndare.

Även Agassis finalmotståndare i 2003 års final, tysken Rainer Schüttler, är en tänkbar motståndare i fjärde omgången.

Federer i kvarten

Den svåraste passagen väntar vid en eventuell kvartsfinal. ”Pim-Pim” hade oturen att hamna på samma del av lottningen som världsettan och regerande mästaren Roger Federer. En motståndare han aldrig mött.

Även för övriga svenskar blev det en tuff lottning. Jonas Björkman ställs mot brittiske servekanonen Greg Rusedski i första omgången. Seger där så väntar världstvåan Andy Roddick i andra omgången. Thomas Johansson har hemmaspelaren Peter Luczak i första omgången. I andra väntar troligtvis vitryssen Max Mirnyj och i tredje femteseedade spanjoren Carlos Moya.

Robin Söderling ställs i första omgången mot Dominik Hrbaty, slovaken som han förlorade mot i ATP-finalen i Marseille förra året.

Ingen svensk lyckades ta sig in via kvalet i år. Trion Marcus Sarstrand, Filip Prpic och Michael Ryderstedt förlorade alla i andra kvalomgången.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis