Sparka pappan?

SPORTBLADET

Sportbladet rätar ut frågetecknen kring Anjas kris

Foto: Oflyt Anja Pärsons jakt på segern i gårdagens slalom i Santa Caterina tog slut när hon tappade skidan och körde ur i det andra åket. Anja har nu kört 15 raka tävlingar utan en enda sege

15 raka tävlingar utan seger.

Det har inte hänt sedan Anja Pärson, 23, slog igenom på allvar med sin andra världscupseger i Lienz 29 december 2001.

Varför vinner inte Anja?

Sportbladets Johan Rikner försöker förklara - med tio frågor och tio svar.

Foto: Anja & Anders.

Är Anja överskattad?

- Ja, många har förväntat sig att Anja bara ska fortsätta vinna som i fjol, då hon radade upp elva segrar. En prestation som på damsidan bara överträffats av Vreni Schneider. Bara Ingemar Stenmark har kunnat hålla en sådan nivå flera säsonger i rad och konkurrensen är hårdare nu. Anja är en grym idrottskvinna och vi ska förvänta oss mer än hon visat i år. Men hon är fortfarande bara en människa. Det är dags att alla inser det.

Borde Anja sparka sin pappa som tränare?

- Nja, att ha sin pappa som personlig tränare kan inte vara lätt. Inget ont om min far, men för mig skulle det aldrig fungera. Speciellt när det börjar gå tungt vore det konstigt om det inte blev lite slitsamt. Men glöm inte att Anders Pärson är en av världens främsta tränare. Jag tror de positiva fördelarna väger över. Så länge det fungerar socialt ska Anja ha kvar Anders.

Är det fartsatsningens fel att Anja inte vinner i slalom och storslalom?

- Det är absolut en del av förklaringen. Anja har tränat mer än någonsin för att hinna med att träna teknikgrenarna. Förhoppningen var att det inte skulle påverka negativt. Men programmet blir rena tortyren och alla som åkt alla grenar tidigare har tidvis drabbats av längre formsvackor. Det vore omänskligt om inte Anja också gjorde det.

Är konkurrensen tuffare?

- Det är en otrolig skillnad. Bara att Janica Kostelic kommit tillbaka och att Tanja Poutiainen fått sitt genombrott har tuffat till det rejält. Så visar Marlies Schild en nivå ingen vågat drömma om. Dessutom kör sloveniens Tina Maze bättre än någonsin.

Är Anja sämre nu än förra

säsongen?

- Man skulle kunna tro det men faktum är att Anja säsong 2003/2004 inte skulle ha en chans mot årets Anja. Utvecklingen inom damskidåkningen har gått riktigt fort, Anja har bara inte utvecklats i samma hastighet som hennes värsta konkurrenter.

Behöver vi vara oroliga för VM?

- Lite orolig är i alla fall jag. Det hade varit bättre om Anja gett positiva besked i VM-backen i Santa Caterina. Men hon är på gång och med tanke på omständigheterna var framför allt första åket i storslalomen fenomenalt. Nu kommer hon till VM utan press och Anja brukar alltid höja sig till mästerskapen. Jag tror hon gör det den här gången också.

Kommer Anja någonsin att vinna lika mycket som hon gjorde i fjol?

- Tveksamt. Då skulle Anja nog behöva gå tillbaka till att framför allt träna slalom och storslalom, och det tänker hon inte göra. Hon gör helt rätt. Jag ser gärna att hon "offrar" några världscupsegrar för att kunna vinna i alla grenar och slåss om totalsegern i världscupen varje år.

Kan Anja fortfarande vinna totala världscupen?

- Absolut. Anja är fortfarande den som har den största kapaciteten i slalom och storslalom. Hon är inte mer än 127 poäng efter Tanja Poutiainen som i helgen visat att även hon är mänsklig. Jag tror fortfarande att Anja kommer att vinna. Nu väntar favoritbackar i Cortina och Maribor. Innan VM är hon tillbaka i ledning.

Har Anja tränat fel?

- Ja, enligt Anders Pärson har man kommit fram till att det varit för lite "matchträning" där man kör för fullt och verkligen simulerar tävling. Det gör att hon har svårt att åka en hel bana utan att missa. Det måste nu vara tränarnas uppgift att rätta till.

Är det lagkamraternas fel att Anja

inte vinner?

- Till viss del. Det är svårt att klandra dem för de vill så klart lyckas. Men ingen har klivit upp ordentligt i resultatlistorna. Anja skulle behöva bättre sparring på träning. Därför gladde Therese Borssens 15:e-plats i går.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint