Bernhagen kan vara en ny Jihde

SPORTBLADET

Maud Bernhagen är duktig, effektiv och pålitlig. Kanske är det en underdrift att skriva så om det numera vanligaste ansiktet hos TV4-sporten vardagkvällar. Det är fullt möjligt att Maud är mycket mer än så. Men vad vet vi egentligen?

När TV4 en gång startade sin sportredaktion var profil-byggande en grundsten. Peter Eng, Peter Jihde, Patrick Ekwall, Robert Perlskog. De fick alla möjliga chanser att etablera knivskarpa profiler.

Visst, de tog också nydande grepp. Men framförallt fick de ett rörelseutrymme som gjorde att den nya kanalens sportgäng skakade om även SVT-sportens vid tiden farligt mumifierade sällskap. TV4-gänget gick genom rutan om denna så var i femtums pansarglas.

Det där händer inte på Fyran i dag. Jonas Berg, Bernhagen, Max Grinndal.

Suzanne Sjögren och Nora Strandberg hos TV4+. Det finns tänkbara motsvarigheter bland de som tillkommit senare.

Men i dag är det oftast bara veteranen Ekwall som får utrymme att överraska, etablera dialog, göra ny sport-tv. Eller är det bara Ekwall som TAR sig det utrymmet?

En liten bagatell i går kväll skvallrade för mig att Maud kan vara en Jihde in spe. Skrattet efter inslaget om Assyriskas Yacob-Hadad. Så pass är konformiteten att man lägger märke till sånt.

Släpp profilerna fria igen, Fyran, det är snart vår. Dessutom är det troligen helt nödvändigt i en tid när andra utmanare till SVT-sporten kan satsa alla resurser på att vara bra i några få idrotter.

???

En som knappast behöver etablera mer profil är Tommy Åström, numera ankare i lysande ”Liga Europa”. Hans samspel med co-drivern Pelle Blohm är sublimt. I går kompletterade av den, ähum, aningen energiska sverigekorrespondenten Carmen Villar Mir de Berg. Tonläget och precisionen i studion var HÖGT över den i Viasats vingla premiär av ”Saturday Live” i helgen. Som vanligt alltså hos ”Liga Europa”.

Lars Nylin