Målkalas i VM-genrepet mot Brasilien

SPORTBLADET

Sverige vann med 34-15

Malmö

Åskådarna var få men målen desto fler i Sveriges andra segermatch i fyrnationsturneringen i handboll.

Det blev 34-15 (13-9) mot Brasilien.

- Vi fick rätt lätta kontringar mot brassarna, sade Kristian Svensson, bäste målgöraren.

Brasilien var ett betydligt svagare landslag än det tjeckiska som Ingemar Linnélls gäng slog med 32-30 i fredags.

Finns något värde i att möta ett "blåbärslag" inför VM?

- Ja, det är alltid bra att få göra många mål och komma i gång ordentligt, sade Svensson från Skövde, en av dem som debuterar i ett VM om en vecka.

Han satte sex mål, tre i varje halvlek.

Det blev mycket speltid för honom sedan Kim Andersson fått några hårda smällar och landslagsläkaren Fredrik Nyquist beordrat vila den sista halvtimmen.

Kim Andersson är förstavalet på högernian, och Kristian Svensson back-up i den position, som kultspelaren Staffan Olssons abonnerade på under svensk handbolls framgångsrika tolv år.

Bänknötarens roll är Kristian ovan vid, i Skövde spelar han förstafiolen.

- Jo, men Kim satsar de på och jag trivs bra i den roll jag nu år i landslaget. Då kan man sitta och studera spelet och komma in och göra något bra.

Bra stämning

VM-äventyret i Tunisien med premiär den 23 januari kittlar.

- Det skall bli häftigt och spännande på alla sätt. Stämningen i laget är mycket bra och vi har ju en positiv trend med tio segrar i rad under Linnéll, sade VM-debutanten.

Kristian visade mycket talang mot Brasilien, låt vara att motståndet var svagt. Han har spänst, är snabb och explosiv, hänger bra i luften och har känsla för att göra mål. Bra skott. Nu släppte han loss ordentligt och är i en uppåtgående formtrend.

Han satte 23-11 och 24-11 när Sverige rusade ifrån med tjugo minuter kvar.

- I World cup tvekade jag för mycket och var osäker. Men nu har det gått bättre och bättre ju mer vi har tränat ihop. Man hittar sin roll och lär mer och mer hur de andra tar sina positioner. Och jag har fått mer speltid än vad jag trodde både här och i landskamperna förra veckan mot Island.

Danskarna skall ha däng

Bara 1 250 såg matchen mot Brasilien och endast 1 500 hade bänkat sig i fredags mot Tjeckien. Men på söndagen lär det bli bra tryck på läktarna.

Sverige möter då Danmark. Och i en ren turneringsfinal mot en världslag och vill ingen förstås vika ner sig så nära VM.

Men förbundskaptenen tänker inte toppa laget.

- All 16 i truppen ska spela. Jag hoppas att Jonas Källman är pigg om ett dygn, han har varit krasslig i influensa, sade förbundskaptenen Linnéll efter lördagens målrika tillställning mot Brasilien.

VM-truppen stannar kvar och tränar i Malmö på måndag och tisdag.

Sedan får spelarna hem och packa inför avresan till Tunisien kommande fredag.

Bo Harmby/TT