PG Lundmark sörjer ökenrallyts nya offer

SPORTBLADET

Svenske stjärnan: "Djupt tragiskt"

Det stentuffa Dakarrallyt har skördat ännu ett dödsoffer.

Motorcyklisten Jose Manuel Perez, 41 år, avled i dag.

– Det är förstås djupt tragiskt, men alla som ställer sig på startlinjen är medveten om riskerna, säger svenske vännen PG Lundmark till sportbladet.se

Foto: Känner till riskerna Svenske Dakar-veteranen PG Lundmark – som kört rallyt fem gånger – berättar att alla förare är medvetna om riskerna från start.

Efter att ha svävat mellan liv och död sedan olyckan under rallyts sjunde sträcka förra torsdagen orkade spanjoren inte längre.

Bara timmar efter att Perez transporterats från Mauritanien till ett sjukhus i Alicante hemma i Spanien tog krafterna slut. Läkarteamet hade då både opererat bort mjälten och njuren, men lyckades aldrig att stoppa den höga feber som till slut kostade Perez livet.

Hemma i Sverige tog kamraten PG Lundmark emot dödsbudet med fattning.

– Vi har kört rallyt ihop och jag kände honom som tävlingskamrat. Det var en av de där killarna med ett ansikte du minns, en glad prick som alltid hade nära till skratt och som gillade att skämta med en, säger Lundmark.

– Det är naturligt att man nu skickar tankar till hans närmaste.

Sedan starten av ökentävlingen 1979 har rallyt skördat över 30 liv, med det senaste dödsfallet daterat till 2003 när fransmannen Bruno Cauvy avled efter en våldsam krasch.

– Det kan låta väldigt krasst att uttrycka sig som jag gör, men en stor del av tjusningen av loppet handlar just om faran. Att köra en motorcykel i 170 kilometer i timmen i öknen, där terrängen hela tiden förändrar sig är väldigt farligt, och marginalerna är mycket små. Att bemästra det är en kick, säger Lundmark – som trots riskerna gärna står på startlinjen själv nästa år.

– Får jag bara ett bud från ett fabriksstall med bra budget åker jag igen. Det skulle bli mitt sjätte lopp i så fall.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport