”Att sälja mig var sporthistoriens mest korkade affär”

Publicerad:
Uppdaterad:

”Shaq” har flyttat österut och tänker köra över Lakers

1 av 2 | Foto: AP
Hämnd LA Lakers bytte bort Shaquille O Neal till Miami Heat inför säsongen. ”Shaq” har tagit tre mästerskapsringar i NBA och ska i år försöka guida sitt nya lag till final.

I natt drar NBA igång och för första gången på fem år handlar inte förhandssnacket om Los Angeles Lakers. Orsaken är enkel.

Shaquille O’Neal har flyttat österut. Han tänker köra över Lakers och ta sitt fjärde NBA-mästerskap med Miami Heat istället.

– När Lakers sålde mej gjorde de sporthistoriens mest korkade affär någonsin, säger han.

Med Shaquille O’Neal och Kobe Bryant i laget vann Los Angeles Lakers tre NBA-titlar mellan 2000 och 2003. Men under finalen mot Detroit Pistons i våras kollapsade laget.

Osämjan mellan Bryant och O’Neal gick inte att dölja.

– Jag satte 69 procent av mina skott i finalen mot Detroit, men vad spelar det för roll när det fanns en annan kille i laget som tog alla skott? Det är bara att räkna efter vad som hade hänt om jag fått låna bollen oftare, säger Shaquille O’Neal.

Chockerande ändringar

Efter finalförlusten genomförde Lakers flera förändringar som chockade basketvärlden. Först gav de coachen Phil Jackson sparken. Sedan vägrade de att uppfylla Shaquille O’Neals kontraktskrav och bytte bort honom till Miami Heat.

Något som Shaquille O’Neal tycker var minst sagt ointelligent.

– De är så smarta att de är dumma. Lakers general managern Mitch Kupchak kommer inte att bli ihågkommen för mer än en sak. Vad? Att han gjorde sig av med mig. Det var sporthistoriens mest korkade affär. Grattis, Mitch, säger han till tidningen Slam.

Kvar i Los Angeles är Kobe Bryant med ett gäng halvstjärnor som kom från Miami i utbyte mot O’Neal. Han har mycket att bevisa.

Anklagad för våldtäkt

Förra säsongen fick hans rykte som väluppfostrad och fin pojke en kraftig smäll. Han anklagades för våldtäkt av en ung kvinna i Colorado. Även om rättegången lades ner tvingades Bryant offentligt erkänna att han hade haft sex med henne och att hon kanske inte varit riktigt med på noterna.

Och i Phil Jacksons nya bok beskrivs Bryant som en bortskämd snorvalp.

Rent sportsligt ska han nu visa att han kan bära ett lag utan den stora killen. Jätten själv tror inte att det kommer att fungera.

– Den där killen som hade en storebror som alla respekterade? Storebror är borta nu. Den här säsongen kommer att bli väldigt intressant, säger O’Neal.

– Jag vet redan hur det kommer att gå, men jag kan inget säga. Jag vill inte göra somliga mer motiverade. Jag ska bara luta mej bakåt och ta det lugnt.

Fler ringar

Men medan ingen längre räknar med Lakers som en finalaspirant ser de flesta Miami som en.

– Jag är väldigt motiverad. Jag har tre mästerskapsringar och vill ha sex eller sju. Jag tror det här är den perfekta platsen för det. All skit som andra gjort mot mej har jag sorterat in i ett stort arkiv i mitt huvud. Och jag kommer att få sista skrattet.

Flytten österut gav dessutom klirr i kassan. 27,7 miljoner dollar får O’Neal för första året.

Enligt Forbes Magazine är han därmed en av världens fem bäst betalda idrottsmän. I realiteten innebär dock flytten ännu mer pengar eftersom O’Neal räknar med att spel i den östra division förlänger hans karriär med flera år.

”Alltid varit en vinnare”

Det finns betydligt färre stora och starka centrar i öst. I praktiken innebär det både att Shaq inte behöver ta ut sig i varje match och att han kommer att få sitta på bänken lite oftare. Något hans 116 cm långa och 150 kg tunga kropp behöver.

– Jag vet att folk tvivlar på mej, men vet ni vad som händer då? Jag lägger i femman, trycker gasen i botten och krossar allt som står i vägen. Jag har alltid varit en vinnare och jag tänker vara en i år också.

Det kommer att göra ont att möta the big fella i år.

Här är de 5 största stjärnorna i årets NBA

Längst ned på sidan  Thomas Arnroth guidar till årets NBA!

Thomas Arnroth

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN