Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets Stefan Holm: Kids, håll till godo med er mormors idol

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordic Light Open lovade rena stjärnkavalkaden, men i mina ögon är Martina Navratilova den enda stjärnan.

Problemet?

Hon slocknade för tio år sedan.

Martina, 47 - en slocknad stjärna.
Martina, 47 - en slocknad stjärna.

Jag vet inte vad tävlingsledaren Mikael Larsson syftade på när han sa att "åskådarna kommer att få se idrott i yttersta världsklass", men förmodligen var det Rogers Cup i Montreal.

Det är där dagens tennisstjärnor har samlats den här veckan, för att göra upp om 1,3 miljoner dollar.

Serena Williams tvingades visserligen lämna återbud, men Capriati, Myskina, Pierce, Sharapova, Mauresmo och Dementieva är på plats.

Planerna rann ut i sanden

Jag önskar att jag också vore där, men i stället sitter jag i ett höstgrått sommar-Stockholm och får nöja mig med det som bjuds på hemmaplan.

Världstennis? Pyttsan. WTA-touren har äntligen kommit till Sverige, men var är festen? Var är profilerna?

I slutet av 90-talet berättade Svenska Tennisförbundet om sina storslagna planer, hur de största av alla stora stjärnor skulle lockas till svensk mark och ge den inhemska damtennisen ett välkommet lyft.

Det skulle satsas, och det skulle satsas stort. Startskottet skulle brinna av i samband med Stockholm Open 1999.

Det var där och då Anna Kournikova och ytterligare ett av sportens dåvarande affischnamn skulle spela en uppvisningsmatch.

Så kom verkligheten till Stockholm. Det dröjde till 2004 och det är inte ens förbundet som arrangerar turneringen utan ett kommersiellt Mariehamnsbaserat företag, Alandia Topshow.

Vad vi fick? Ja, inte är det någon toppshow. Det är Nordic Light Open, en tävling med 140 000 dollar i prispengar. Av årets 60 tävlingar på WTA-touren är det bara åtta turneringar som har tunnare plånböcker.

Stockholm tävlar i samma klass som Bratislava, Tasjkent, Söul, Auckland och Hyderabad. Det blev därefter.

Jämfört med Rogers Cup är skillnaden lika stor som, tja, avståndet mellan Stockholm och Montreal.

Smashnova-Pistolesi, Farina, Molik, Benesova, Kaukalova, Chladkova, Pennetta och Srebotnik är seedade i det 32 kvinnor stora, men knappast starka startfältet.

Ja, ni hör själva. Lek med tanken att det nästa vecka kommer en åttaårig flicka till tennisträningen och säger "pax för att vara Denisa Chladkova!"

Tränaren har förmodligen aldrig hört talas om tjeckiskan och skulle tro att ungen blivit galen.

Arrangörerna vet att tävlingen är profillös och har därför koncentrerat marknadsföringen på en spelare som enbart är med i dubbelklassen.

Budskapet är lika pinsamt som tydligt: Kids, kan ni inte hitta en ny idol i Stockholm får ni hålla till godo med er mammas eller om det nu var mormors.

Världsbäst - för tio år sedan

Det handlar om Martina Navratilova, 48 år i oktober. Visst, med 167 singeltitlar och 331 veckor som världsetta är hon det största som har hänt damtennisen. Men det var då det, 1974-94.

Att hon fortfarande kan vinna mixed- och dubbeltitlar berättar mer om det begränsade motståndet än hennes konserverade form.

Lika lite som jag vill se jämngamle Björn Borg i Stockholm Open vill jag se Navratilova spela i Nordic Light Open. Hon går in i turneringen på torsdag.

Jag hoppas att Eurosport sänder från Rogers Cup i Montreal då. Det vore ju kul att få se en och annan lysande tennisstjärna under veckan.

Stefan Holm

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN