Thomas Johansson stod emot stormen

SPORTBLADET

Vann rysare över fem set

Melbourne (TT:s utsände)

Han höll på att blåsa bort. Men Thomas Johansson stod emot stormen och är klar för tredje omgången av Australian Open.

Nu hoppas han att spelet ska lyfta.

– När jag vann här för tre år sedan spelade jag också bedrövligt i de två första omgångarna, sade svensken efter andra raka femsetssegern.

Foto: Thomas Johansson gick vidare i Australien Open efter en rysare över fem set.

Matchen mot Argentinas Agustin Calleri var lika svängig som vädret. Det som började i gassande solsken avslutades med byiga kastvindar.

Efter setsiffrorna 6–4, 5–7, 6–3, 2–6 ledde Johansson med 5–3 i avgörande set och servade för matchen. Då kom blåsten, ingen behaglig bris utan en sådan där virvlande vind som lyfte upp det mesta mot himlen.

– Vinden kom från ingenstans. Plötsligt flög det saker åt alla håll, sade svensken.

I det här fallet var det Thomas Johanssons andraserve som inte landade där den skulle och Calleri bröt till 5–4. När Johansson sedan skulle sätta sig och samla tankarna inför de avgörande gamen så blåste både bordet och parasollet iväg.

Blåsig avslutning

Vinden gjorde att avslutningen av matchen blev chansartad.

– Det var faktiskt bättre att inte serva. Det var lättare att returnera.

Johansson slet sig fram till 6–5. Han lyckades både hålla nerverna i styr och bollen mellan linjerna. När Calleri slog matchbollen i nät kunde svensken fira med att kasta upp kepsen till den svenska supportrarna, som fyllde två läktarsektioner på sidobana nummer 18.

– Fansen hjälpte mig oerhört mycket, de lyfter en när man börjar hänga med huvudet.

– Jag hörde hur de började ropa redan när jag lämnade omklädningsrummet. Det var helt fantastiskt att spela, det är som en ishockey- eller fotbollsmatch med alla ramsor. Vi spelare skulle vilja flyga in de här killarna när vi spelar matcher i Davis Cup.

Den 29-årige svensken dansade för fansen innan han lämnade bana 18, men så mycket mer orkade inte benen efter andra raka femsetssegern.

– Man känner att man börjar bli gammal, för fem år sedan skakade man av sig en femsetare och tränade stenhårt dagen efter, det gör jag inte längre, sade Johansson.

– Nu är jag så gammal att jag faktiskt brukar ta en ”power-nap” på eftermiddagen. Jag får ta en sådan på torsdag så är jag ”fit for fight” på fredag.

Möter okänd amerikan

Då ställs Thomas mot den oseedade Kevin Kim. Den 26-årige amerikanen har bara vunnit tio matcher på ATP-touren. Det kan jämföras med Johansson som har över 250 segrar.

– Han ska spela långt bakom baslinjen och kontra bra, men det ska han lyckades med i fem set – för det är ju så länge som jag brukar spela mina matcher.

– På pappret så ska jag vinna, men det brukar vara annorlunda när man kommer ut till banan. Men det vore skönt att bara behöva spela tre set.

Mästaren från Melbourne 2002 hoppas också att känslan från tre år sedan ska komma tillbaka, då spelet lossande efter mycket slit i de inledande omgångarna.

– Året då jag vann var det först i den tredje omgången jag spelade riktigt bra. Jag hoppas att det blir så i år också.

Lottningen har i alla fall öppnat sig för Johansson då den femteseedade spanjoren Carlos Moya blivit utslagen.

TT-Sportbladet