Simning

Jag är väldigt överraskad och glad

SPORTBLADET

Lindberg sexa i VM-finalen

Efter skadeproblem, sargat självförtroende och dåliga resultat vände plötsligt allt.

Simhopparstjärnan Anna Lindberg nådde sitt bästa resultat i karriären på 1-meterssvikten när hon gick till final och blev sexa i VM.

- Jag är väldigt överraskad och glad, sade Anna och sken upp i ett jätteleende.

Dagen före Annas VM-premiär i Barcelona hade hon berättat om sin besvikelse när hennes knäskada nyligen gjort sig påmind, hur formen sviktat och självförtroendet fått sig en törn.

Ingen som såg Bofors-stjärnan på måndagen kunde ha anat de senaste och jobbiga månaderna.

Plötsligt satt hoppen som de skulle, plötsligt fanns den berömda Lindbergska tävlingsinstinkten där igen.

För första gången nådde en svensk simhoppare VM-final på 1-meterssvikten sedan den togs med på programmet i Perth 1991. Med ett resultat på 275,07 poäng - personligt rekord med nästan fyra poäng - tog hon sig vidare från en knallhård semifinalgrupp där hon bland annat slog ut kinesiska stjärnan Zhang Lei.

''Det bästa jag gjort''

I finalen slutade Anna sist av de sex deltagarna och kom inte upp i samma fina poäng (259,68). Men skrällen var ändå ett faktum. Lindberg har två EM-brons sedan tidigare på 3-meterssvikten, men inte gjort några stora resultat på 1-meterssvikten.

- Jag har gått till final två gånger på EM och kommit fyra. Men det här är VM, så det är klart att det här är det bästa jag gjort på ettan, sade hon.

- Jag hittade känslan direkt och det kändes skönt att förmågan att lyfta sig på tävling fortfarande finns kvar.

Anna Lindberg tappade kraften i muskeln i sitt vänstra knä som hon opererade i fjol för ett par månader sedan. Hon hade bara två internationella tävlingar bakom sig på inför måndagens tävling. Både Lindberg själv och de andra runtomkring henne var osäkra på hennes kapacitet. Det var till och med så att förbundskaptenen Jan-Erik Nilsson pustade ut när Lindberg tagit sig vidare från försök till semifinal.

- Som hon har sett ut på träningen inför VM var jag rädd att hon skulle missa semifinal. Det bästa med hennes insats var att hon jobbade på svikten och kunde komma högre än tidigare. Att styrkan var tillbaka, sade han.

Lashko tog guldet

Rysslandsfödda australiskan Irina Lashko snodde hem guldet i den sista omgången i den dramatiska medaljkampen. Hon vann på 299,97 poäng och var tre poäng före tyskan Conny Schmalfuss. Regerande världsmästarinnan Blythe Hartley, Kanada, ledde inför sista hoppet men slutade trea.

För Anna Lindberg väntar nu tre vilodagar innan hennes favoritgren 3-meterssvikten på fredagen. Hennes resultat på måndagen väcker förhoppningar. Själv pratade hon fortfarande om att känslan och glädjen var det viktigaste inför fredagens hoppning, och konstaterade med ett klurigt leende:

- Det brukar ju räcka långt.

Göran Sundberg/TT

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning