Efter kritiken – Jerringpriset görs om

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Jerringpriset är ständigt omdebatterat.

Det senaste åren har det talats om röstkupper och att priset har tappat sitt värde.

Tidigare har tittarna kunnat ringa in hur många gånger som helst – men nu görs röstningssytemet om.

Ryttarstjärnan Peder Fredricson kammade hem Jerringpriset för andra året i rad i januari.

Efter att ha vunnit framför näsan på golfaren Henrik Stenson 2016 besegrade han Sarah Sjöström när priset röstades fram senast.

Något som fick flera profiler att ifrågasätta om priset, som baseras på prestation, istället ska kallas för ett popularitetspris.

– Han (Peder) gör åter den populäraste idrottsprestationen, det är det jag tycker man ska kalla priset för. Det är det som det är, sade Jacob Hård, kommentator på SVT.

”Kanske borde byta namn”

Novus genomförde därefter en undersökning baserad på 1017 intervjuer där de frågat vilken av Jerringpriskandidaterna som intervjupersonerna skulle ha röstat på.

Sarah Sjöström blev överlägsen vinnare med 44 procent av rösterna. Jerringprisvinnaren Peder Fredricson fick endast fem procent.

– Det kanske vore en idé att byta namn till den populäraste idrottaren, sade Peder Fredriksson själv i morgonstudion i SVT.

I en nysläppt radiodokumentär om Jerringpriset, av Alexander Lundholm på Radiosporten, bemöter Radiosportens sportchef Markus Boger kritiken.

– Vi har inga planer på att ändra till att det skulle vara ett popularitetspris, vi nominerar utifrån de bästa prestationerna, säger han i dokumentären.

”Klart vi pratar om kritiken”

Han är dock medveten om kritiken mot röstningssystemet. I fjol kunde man rösta färre gånger via SVT:s duo-app men fortfarande ringa hur många gånger som helst. Nu skruvas röstmomentet åt ytterligare, berättar Boger.

– Troligen gör vi så att vi jämställer de här olika formerna för hur man kan rösta. Att man kan rösta lika många gånger i duo-appen som i telefon. Detaljerna är inte klara ännu men det känns rimligt att man kan rösta lika många gånger på båda ställena. Det handlar om små justeringar och inte stora ändringar, säger Markus Boger i radiodokumentären.

När Expressen frågar Markus Boger om kritiken mot Jerringpriset svarar han så här:

– Det är klart att vi pratar om kritiken men jag skulle inte säga att det är orsaken till att vi gör om röstningssystemet.

Publicerad:

LÄS VIDARE