”Alltid drömt om det – dit ska jag en dag”

Jonna Malmgren jagar medalj i ungdoms-OS

Foto: Robin Lorentz-Allard
Jonna Malmgren är aktuell i ungdoms-OS i Argentina.

avJonathan Nilsson

SPORTBLADET

De svenska brottarna åkte hem från OS i Rio 2016 med två medaljer.

Jonna Malmgren, 17, är redan bäst i Sverige – nu är det hennes tur att brottas om medaljerna under olympisk flagg i Sydamerika.

– Jag älskar att träna och det är väl därför jag har blivit så bra som jag är nu, säger Jonna Malmgren.

Världsungdoms-OS i Buenos Aires pågår för fullt och på lördag är det dags för de svenska brottarna att beträda den olympiska mattan.

17-åriga Jonna Malmgren har redan gjort sig ett namn på seniornivå i Sverige. I februari tog hon SM-guld i 50-kilosklassen och i våras tog hon guld i ungdoms-EM.

Segern kvalificerade samtidigt henne för mästerskapet i Argentina och tog henne ett steg närmare hennes stora dröm – att brottas i ”riktiga” OS.

”Drömt om det sen jag började”

– Ja, gud ja, det har jag drömt om ända sedan jag började brottas. Det har alltid funnits där och dit ska jag en dag. Det är någonting man fortfarande strävar efter, det stora OS, säger Jonna Malmgren till Sportbladet.

– Jag kollade såklart på OS i London 2012 och 2016 i Rio när Sofia (Mattsson) och Jenny (Fransson) tog medalj, det var coolt att se.

Som ung sprang hon till en början mest runt och sparkade fotboll. Men i sexårsåldern väcktes intresset för brottning, tack vare en lärare på skolan som introducerade sporten för henne.

– Jag blev fast direkt och sprang hem till mamma och pappa och sa att jag ville börja brottas.

Vad är det som är så speciellt med brottning?

– Just att det är individuellt. Man får använda sin egen kropp och behöver inte förlita sig på någon annan än sig själv, det gillar jag.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Älskar att träna

Förra hösten lämnade hon hemmet i Hörby för att börja på Klippans brottargymnasium. Där kombinerar hon studierna på ekonomiprogrammet med träningen. Sju schemalagda träningspass från måndag till fredag. Utöver det tränar hon också individuellt.

Hon lyser upp när den hårda träningen kommer på tal.

– Jag älskar att träna och det är väl därför jag har blivit så bra som jag är nu, säger hon med ett leende.

Klippan, som är beläget strax utanför Helsingborg, beskrivs ofta som Sveriges brottarcentrum. Där får Jonna Malmgren alla verktyg som krävs för att bli så bra som möjligt.

– Ja, jag trivs jättebra. Jag har sjukt bra ledare och vad jag skulle säga är de bästa förutsättningarna för mig, jag är väldigt glad att jag började där.

”Har bra chanser båda två”

I Buenos Aires kommer hon tävla i 49-kilosklassen. Med sig i brottargänget har hon Julia Fridlund från Karlskrona som tävlar i 73-kilosklassen, samt ledaren Sofia Cederqvist.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Sofia Cederqvist leder de svenska brottarna i ungdoms-OS.

– Jonna är väldigt målinriktad, fokuserad, proffsig och tar det alltid på allvar och ger sitt bästa i varje situation på träning. Hon vet vad hon vill, säger Sofia Cederqvist som har goda förhoppningar på duon.

– De är väldigt olika som brottare med olika stilar. Julia har lite andra specialgrepp och är också väldigt fokuserad. Hon kom trea på (ungdoms-) EM och tvåa på VM så hon har haft en superbra säsong, de har bra chanser båda två.

Sverige har tagit fyra medaljer så här långt i Buenos Aires. Men att få kliva upp på prispallen är inte det primära för de unga atleterna, betonar truppchefen Glenn Östh.

”Gick bort sig i Rio”

Däremot kan mästerskapet vara helt avgörande för om de ska kunna kalla sig olympiska medaljörer i framtiden eller inte.

– Vi hade ett par som gjorde sitt första sommar-OS i Rio, men de sa att de känns som att de redan har gjort ett OS i och med att de var mer på ungdoms-OS. Och det är det viktigaste, för det är inte lätt att komma till ett sommar-OS med alla intryck och störningsmoment som det är vid sidan om, säger Glenn Östh och fortsätter:

– Har de gjort ett ungdoms-OS då slipper de kanske lägga bort en medalj. Jag vet att det var en del som hade medaljchans i Rio som gick bort sig för att de inte har gjort ett OS innan.

Brottarkvalet startar på lördag klockan 20.00, svensk tid, med finaler senare samma dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brottning

Ungdoms-OS

Sommar-OS