Ny regel kan ändra sättet att coacha för Janne Andersson

avPetra Thorén

SPORTBLADET

GELENDZJIK. En ny regel kan påverka Janne Anderssons sätt att coacha Sverige i åttondelsfinalen.
I samband med en eventuell förlängning får lagen göra ett fjärde byte.
– Man behöver inte springa runt och spara energi, säger Viktor Claesson.

På tisdag spelar det svenska landslaget åttondelsfinal mot Schweiz. Utslagsrundorna ersätter nu gruppspelet, vilket också innebär en ny regel.

Normalt sätt får lagen göra tre byten totalt sett, inkluderat en eventuell förlängning och straffläggning.

Men från och med VM finns det möjlighet att göra ett fjärde byte om matchen leder till förlängning, det får alltså ske först när full tid är spelad och ställningen är oavgjord.

Testats tidigare

Regeländringen trädde i kraft den 1 juni efter att ha testats i ett par turneringar, exempelvis OS för dam och herr. Men VM blir det första seniormästerskapet där regeln finns i tävlingsbestämmelserna.

Janne Andersson är medveten om att möjligheten kan komma att påverka hans sätt att coacha laget.

– Det som är lite annorlunda är att man vid förlängning har det fjärde bytet som är nytt och som öppnar upp ett litet annat tänk, sa han under en längre pressträff på lördagen.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Men hur ska regelverket tolkas? Får lagen endast använda det fjärde bytet om alla tre byten är gjorda under full tid? Eller kan man medvetet spara ett par byten för att exempelvis få in tre eller fyra fräscha spelare i en förlängning?

Sportbladet tog kontakt med Jan Berg som är regelansvarig i Svenska fotbollförbundets domarkommitté.

– Jag sitter faktiskt precis och tittar på det här just nu. Möjligheten att använda ett fjärde byte är först i en förlängning. Men ja, även om man inte använt alla byten under full tid får man lov att använda dem under förlängningen, säger Jan Berg.

Men det skulle alltså innebär att man kan välja att byta in fyra pigga spelare i förlängningen?

– Ja. Varje lag disponerar över sina ersättare.

Framgångsrikt test

Han påpekar att regeländringen finns i FIFA:s regelverk, men att det är tävlingsbestämmelserna i varje enskild tävling som avgör om den gäller.

Så är fallet i FIFA:s turnering VM i Ryssland.

Känner du till bakgrunden till förändringen?

– Den enda jag vet är att man har haft gjort ett test under två år som varit framgångsrikt. Jag har inte mer information än att det har varit lyckat.

Mittfältaren Viktor Claesson pekar på en positiv effekt:

– Vi går ut och tömmer oss alla matcher och att springa mycket är en sak som jag försöker bidra med. Sen är det så i utslagsmatcherna att vi har ett extra byte om det skulle gå till förlängning, så det är inte så att man behöver springa runt och spara energi utan då har vi ett extra byte, säger han.

Sveriges trupp till fotbolls-VM i Ryssland 2018 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM