Piraterna mästare – efter 'tjuvrycket'

SPORTBLADET

KUMLA/STOCKHOLM. Indianerna var på väg att vända finalen.

Men efter att Daniel Davidsson lurat Bjarne Pedersen till en tjuvstart kunde Piraterna bärga första SM-guldet någonsin.

– Jag kan inte fatta att vi gjorde det, säger stjärnan Greg Hancock.

Piraterna hade kopplat ett rejält grepp om SM-guldet efter 51-39 i den första finalen. Men det blev mer dramatiskt än väntat. Indianerna, som vann lagets båda möten i elitserien, började med en femetta direkt. Efter en ny femetta i det sjätte heatet var Piraternas ledning plötsligt borta och ställningen helt jämn, 63-63.

Lagen fortsatte att följas åt och efter det sjunde heatet tvingades Piraternas lagledare Stefan Andersson ta ett rejält snack med laget.

– Vi ville samla alla och fråga vad som händer. Vi har ju inte ens chans där ute. De flyger ifrån oss, sa han till Canal plus.

”Lurar Bjarne”

Det elfte heatet blev avgörande. Piraternas Daniel Davidsson ryckte lite i starten och lurade Bjarne Pedersen till en tjuvstart. Pedersen uteslöts trots protester från Indianerna.

– Nu är det andra gången han gör ett sådant ryck och lurar Bjarne. Det hände i går också, sa lagledaren Daniel Andersson Bäckström.

Piraterna tog en femetta i heatet och fick ett litet ryck till 80-76. I det 13:e heatet kom Indianerna tillbaka till 83-85 och det var inget fel på dramatiken med två heat kvar.

”Var jävligt illa ute”

Men i det 14:e heatet kom det definitiva avgörandet. Det krävdes dock två omstater innan Hancock och Jonas Davidsson kunde fixa femettan som bärgade Piraternas första SM-guld.

– Vi var jävligt illa ute, men tar oss samman och hittar inställningarna. Vilken pers. Jag är så jävla glad för killarnas skull. Det var deppigt efter tionde, men vi sa att vi skulle ta fram ett leende och vända på det här, säger lagledaren Andersson till Sportbladet.

Hancock, som har vunnit ligaguld i Polen, Danmark och Tjeckien i år – och blivit världsmästare, hittade knappt orden.

– Det är så jäkla bra. Det är helt fantastiskt vilket år. Jag vet inte vad jag ska säga. Allt har gått min väg, säger han. 

Firandet visste inga gränser när Piraterna fick ta emot pokalen. Ikväll forsätter festen på Harrys i Motala.

– Det här ska firas, det kan jag lova, säger Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway